GP2 Asia in Bahrein afgelast: protest ontaardt in zwaar geweld

De toestand in het golfstaatje Bahrein is afgelopen nacht compleet uit de hand gelopen, nadat het leger en de politie werden ingezet om de vreedzame demonstranten uiteen te drijven. Intussen is er beslist dat de GP2 Asia ronde die normaal in Bahrein zou plaatsvinden, niet zal doorgaan.
Officiële berichten spreken van vier doden, maar volgens verschillende bronnen wordt via Twitter melding gemaakt van tientallen doden, honderden gewonden en vermisten en het gebruik van echte kogels door de politie.

De ziekenhuizen zijn verplicht om de hulpverleners binnen te houden. De minister van gezondheid heeft hulpverleners verboden om de gewonden te helpen. Er is zelfs sprake van ambulanciers die aangevallen werden door de politie en met de dood bedreigd werden als ze de gewonden zouden helpen.

Door de zware spanningen in het land komt ook de start van het F1 seizoen, voorzien op 13 maart, onder druk te staan. De veiligheid van piloten, teams en hun medewerkers moet immers gegarandeerd kunnen blijven. Dat blijkt momenteel niet het geval te zijn. Na de schrapping van de oefensessies deze morgen, is intussen officieel meegedeeld dat de GP2 Asia ronde in Bahrein niet zal plaatsvinden.

Met ook nog een testsessie gepland in Bahrein, komt uiteraard de vraag te voorschijn of en wanneer de FIA de situatie voldoende kan inschatten om een beslissing te nemen. Lang kan dat niet meer op zich laten wachten, want hoewel de race pas over een drietal weken zal plaatsvinden, zijn er enorm veel voorbereidingen en werkzaamheden die op en rond het circuit zullen plaatsvinden.

Ook al zou men de laatste testsessie, normaal voorzien van 3 tot 6 maart, schrappen, of in het beste geval elders laten doorgaan, dan nog zullen medewerkers voor de opbouw van het circuit, medische ploegen, veiligheidspersoneel, catering, baanmarshals, teams, piloten, nieuws- en cameraploegen en fans binnen dit en een tweetal weken allemaal beginnen toestromen.

Lang zal de FIA dus niet meer kunnen wachten indien de huidige toestand niet snel zou verbeteren en zo ziet het er nu in elk geval niet uit, integendeel. De vraag die ook nog gesteld kan worden is of het land zelf wel opgezet is met zoveel pottenkijkers en het oog van de rest van de wereld op hun gericht. Het zou dus kunnen dat Bahrein zelf beslist om de GP niet te laten doorgaan, nog voor de FIA een beslissing neemt.

De laatste keer dat een Grand Prix niet kon doorgaan, was trouwens in België in 1985. Die is toen verplaatst naar een later tijdstip in het seizoen. Met de huidige kalender zal dat wellicht niet meer lukken.

a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner SpeelgoedSpeelgoed