Groen licht voor Massa was een menselijke fout

Felipe Massa zit het niet mee dit seizoen. In Hongarije glipte een zege uit handen doordat de motor het begaf en vandaag reed hij met benzineslang weg. Een wel zeer kostbare fout, die de Braziliaan de titel kan kosten. Maar erger is dat de fout niet bij Massa zelf ligt.

Ferrari werkt in de pits met een lichtensysteem en niet met een conventionele lollipop die wordt gehanteerd door een mecanicien. Het systeem is fel omstreden, wat vandaag nogmaals werd bewezen.

Massa kreeg groen licht om weg te rijden, wat hij zoals iedere rijder dan ook deed. Helaas voor Massa was het groene licht te snel gegeven, aangezien de benzineslang nog op de wagen zat. Het gevolg was dat Massa met de benzineslang wegreed en daarbij enkele mecaniciens meesleurde.

Vervolgens stond Massa aan het einde van de pitlane te wachten op hulp om de benzineslang los te koppelen. Vooraleer er echter hulp kwam, was er al veel kostbare tijd verloren gegaan. Resultaat is dat Massa zonder wk-punten vertrekt uit Singapore en daardoor Hamilton ziet uitlopen in de wk-stand.

Voor de zoveelste keer moet Ferrari nu het lichtensysteem gaan evalueren. Lange tijd werd met het lichtensysteem alles compleet automatisch geregeld. Sinds kort heeft Ferrari het systeem echter aangepast zodat een mecanicien manueel de lichten bediend.

Het grote verschil tussen lichten en een lollipop is dat eenmaal groen, niets of niemand je tegenhoudt. Daar waar een aarzeling bij de lollipopman, soms nog kan gecorrigeerd worden aangezien de lollipop opnieuw vlug naar beneden kan gedaan worden.

"Wat vandaag gebeurde was geen technisch probleem maar een menselijke fout. Dit kan zowel met dit systeem gebeuren als met elk ander systeem. Uiteraard kunnen we terugkeren naar de lollipop, maar daar ligt de grond van dit probleem niet," besluit Massa. 

Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner AutoAuto

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print
Select juli 2021Select juli 2021