Helmut Marko: “Red Bull zal nadenken over haar toekomst in de F1 na ‘walgelijk’ protest van Mercedes”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Het stof is nog niet gaan liggen na de dramatische ontknoping van het F1-seizoen 2021 want Dr. Helmut Marko is niet tevreden met de protesten van Mercedes en zinspeelt zelfs met een vertrek uit de sport, dat staat te lezen bij ‘F1-Insider.’

In 2016 liet kersvers wereldkampioen Nico Rosberg een figuurlijke bom ontploffen in de paddock door een paar dagen na het behalen van de wereldtitel zijn afscheid van de sport aan te kondigen. Stevenen we ook dit jaar op zo’n beslissing af? 

Dr. Helmut Marko is alvast niet te spreken over de protesten die Mercedes indiende na de race en zinspeelt op een mogelijk vertrek van Red Bull uit de Formule 1.

“We zullen onze betrokkenheid in de Formule 1 heroverwegen als dit geen overeenkomstige gevolgen heeft voor de kampioenschappen in de toekomst,” aldus Marko na weer een nieuwe race waarin de wedstrijdleiding de hoofdrol opeiste.

Marko heeft het gemunt op de stewards. “Het is een WK-finale onwaardig dat men zo treuzelt met het nemen van een beslissing,” maar ook concurrent Mercedes krijgt een veeg uit de pan. “Het getuigt van de mentaliteit van wat ik zou noemen een zeer slechte verliezer om dergelijke bezwaren en protesten te doen.”

“Het is walgelijk wat ze na de race gedaan hebben. Een protest indienen terwijl het duidelijk was dat het niets zou uithalen.”

Volgens Marko moet er werk gemaakt worden van een consistente regelgeving waarbij het sportieve voorop staat.

“Het hele systeem moet opnieuw worden uitgedacht. Er moet consistentie zijn, beslissingen kunnen niet op de ene manier worden geïnterpreteerd en op de andere manier. De regels moeten vereenvoudigd worden en het uitgangspunt moet zijn: Let’s race!”

Daar sluit ook teambaas Christian Horner zich bij aan. Tijdens de dramatische slotfase heeft hij zich naar eigen zeggen over de radio de stem schor geschreeuwd naar de wedstrijdleiding om ze te laten racen en zo geschiedde het, Michael Masi gaf de race alsnog vrij voor de laatste ronde en de rest is geschiedenis.

“We hebben over de radio naar Michael Masi geroepen: ‘Laat ze racen!’” aldus Horner. “Dat is waar we het het hele jaar over gehad hebben.”

Als we Helmut Marko mogen geloven is er maar een oplossing, een vereenvoudiging van de regels en staan Michael Masi en zijn team na dit seizoen op zijn minst ter discussie.

 “De regels moeten van die aard zijn dat snelle beslissingen mogelijk zijn en ze moeten door de verantwoordelijken in luttele seconden uitgevoerd kunnen worden.”

“Masi en zijn team moeten zeker aan de tand gevoeld worden na zo’n turbulent seizoen. Nadat er zoveel fouten gemaakt zijn is er zeker behoefte aan actie. Er komt een nieuwe voorzitter bij de FIA, die kan daar meteen werk van maken.”

Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Sinterklaas 2022Sinterklaas 2022
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Sinterklaas 2022Sinterklaas 2022