Helmut Marko: “Relatie Verstappen-Sainz was niet gezond voor Red Bull”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Helmut Marko heeft in een interview met het Duitse ‘Auto Motor und Sport’ de verschillende redenen onthuld waarom er in 2016 een rijderswissel tussen Red Bull en Toro Rosso plaatsvond.

Het was het jaar waarin Daniil Kvyat enkele races ver in het seizoen van Red Bull naar Toro Rosso werd teruggestuurd en Max Verstappen van Toro Rosso naar Red Bull werd gepromoveerd en in Spanje meteen zijn eerste race voor Red Bull won. Maar waarom vond die rijderswissel na amper enkele races in het seizoen al plaats?

“Kvyat was tijdens zijn eerste jaar bij Red Bull sneller dan Ricciardo,” aldus Helmut Marko. “Tijdens zijn tweede jaar, vanaf de eerste testdag, kreeg hij het idee dat er iets mis was met de remmen.”

“Hij verloor snelheid en er waren enkele incidenten. Plots voelde je dat hij onzeker was. We moesten reageren.”

Volgens Marko moest Red Bull inderdaad actie ondernemen maar tegelijkertijd zaten ze ook met een gespannen situatie bij Toro Rosso waar Max Verstappen en Carlos Sainz, maar vooral ook de twee vaders, op gespannen voet met elkaar leefden.

“We hadden Sainz en Verstappen,” aldus Marko. “Het was geen gezonde relatie bij Toro Rosso.”

“Langs de ene kant de gewiekste ‘politicus’ Carlos Sainz Senior, langs de andere kant de erg emotionele Jos Verstappen. Soms liep het echt uit de hand.”

“Met de promotie van Max ontmijnden we de situatie. Sainz senior was uiteraard bijzonder hard beledigd en hij begreep niet goed meer hoe de wereld in elkaar stak.”

“Intern moesten we soms erg moeilijke en harde beslissingen nemen, ook al leek alles naar de buitenwereld toe erg harmonieus.”

Profiteer tijdens CYBER WEEKEND van unieke aanbiedingen: OP=OP!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Black Friday 2022Black Friday 2022