“Het F1-kampioenschap beslissen achter de safety car zou erger zijn geweest”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Mika Hakkinen vindt dat de wedstrijdleiding afgelopen zondag de juiste beslissing heeft genomen en dat het veel erger zou geweest zijn als de race achter de safety car was geëindigd. 

Een late safety car-procedure in de eindfase van de GP van Abu Dhabi afgelopen zondag zorgde ervoor dat de race helemaal op zijn kop werd gezet. Toen racedirecteur Michael Masi besliste dat de auto’s tussen Lewis Hamilton en Max Verstappen zichzelf mochten ontdubbelen was de Mercedes-rijder geen partij voor Verstappen die de wedstrijd en het wereldkampioenschap op zijn naam schreef.

Die beslissing heeft al veel stof doen opwaaien en niet iedereen is het eens met de wedstrijdleiding maar tweevoudig wereldkampioen Mika Häkkinen steunt Michael Masi. De Fin zou het erger gevonden hebben als de race zou geëindigd zijn achter de safety car, dat schrijft hij in zijn column voor ‘Unibet.’ 

“Ik denk dat het veel erger zou zijn geweest als dit wereldkampioenschap achter een safety car was geëindigd,” aldus Hakkinen. “Dat zou echt zo’n anti-climax zijn geweest.”

“De beslissing van de wedstrijdleiding, later gesteund door de vier stewards, is gebaseerd op het begrip van de regels, inclusief zijn verantwoordelijkheid om te beslissen wanneer de safety car terugkeert naar de pits.”

“Een evenwicht vinden tussen het waarborgen van de veiligheid en het bevorderen van het racen is de zwaarste taak van de wedstrijdleider.”

Mercedes diende meteen na de race twee protesten in maar die werden door de FIA verworpen. Momenteel beraden ze zich in Brackley om in beroep te gaan tegen die beslissing maar Hakkinen denkt niet dat een beroep er zal voor zorgen dat de wereldtitel plots naar Lewis Hamilton zal gaan.

“Kijkend naar het resultaat, in termen van veiligheid en het bevorderen van het racen, heeft Michael zijn werk gedaan.”

“Als Mercedes besluit om te protesteren tegen het resultaat van de race, en het wereldkampioenschap voor rijders, dan zullen de beslissingen die zijn genomen en de manier waarop de regels zijn toegepast tot in detail worden onderzocht.”

“Ik geloof niet dat de uitslag zal veranderen. Max en Lewis zijn allebei kampioenen. Lewis heeft zeven titels om te laten zien en Max heeft er nu één.”

Hakkinen vindt ook dat Mercedes ook een goed jaar heeft gehad met een achtste opeenvolgende wereldtitel bij de constructeurs. 

“Ik denk dat Red Bull-Honda echt fantastisch werk heeft geleverd om dit jaar de strijd aan te gaan met Mercedes en dat het wereldkampioenschap van Max verdiend is.”

“Lewis miste een buitengewone achtste titel met het kleinste verschil. Ik denk dat het feit dat hij en Valtteri Bottas het constructeurskampioenschap wonnen voor wat evenwicht zorgt. Het grootste deel van het prijzengeld zal ook helpen.”

“Dit was het dichtst mogelijke gevecht, een seizoen dat de kant van Red Bull op leek te gaan totdat Lewis tegen het einde van het seizoen aan zijn inhaalrace begon.”

“Zijn overwinningen in Brazilië, Qatar en Saudi-Arabië lieten zien waarom hij zo’n ster is. Ik geloof dat hij het team echt naar een hoger niveau getild heeft.”

Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Kerst 2022Kerst 2022
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Kerst 2022Kerst 2022