Hoe wist Valtteri Bottas zich zo snel aan te passen aan Mercedes?

Valtteri Bottas, de nieuwste GP-winnaar van de Formule 1, maakte de keuze om zich aan te passen aan het team van Nico Rosberg, in plaats van eigen mensen van Williams mee te brengen naar Mercedes. De Fin zegt dat deze keuze cruciaal was om zo snel mogelijk mee te strijden om de overwinning.

Veel F1-rijders nemen hun belangrijkste personeel met zich mee wanneer ze van team veranderen. In de laatste jaren maakte Andrea Stella samen met Fernando Alonso de overstap van Ferrari naar McLaren. Ayao Komatsu ging dan weer van Lotus naar Haas met Romain Grosjean. Ook Rob Smedley ging samen met Felipe Massa van Ferrari naar Williams.

Wanneer Valtteri Bottas bevestigd werd bij Mercedes, maakte de Fin de keuze om te blijven werken met het oude team van Nico Rosberg. Met race-ingenieur Tony Ross kwam Nico Rosberg destijds van Williams naar Mercedes. Ross bleef dus de race-ingenieur bij Mercedes, maar staat nu dus Valtteri Bottas bij.

“Het is iets dat ik meteen had beslist”, vertelt Bottas tegenover Autosport. “Er valt heel wat van hen te leren en ze zullen me leren hoe het team werkt. Iedereen is anders en je werkt dan ook op een andere manier samen. Mercedes heeft een andere manier van vergaderen, heeft andere systemen en andere termen. Ik moest me dus aanpassen aan de werkwijze van het team.”

“De reden waarom ik niet aandrong dat mensen van Williams met me mee gingen naar Mercedes, is omdat de huidige mensen bij Mercedes het meeste ervaring hebben en het team het beste kennen.”

Bottas voelde zich al snel comfortabel bij Mercedes en kreeg het vertrouwen om zijn mening te geven.

“Ik zeg altijd waar het op staat. Als ik voel dat er iets niet helemaal klopt, dan geef ik mijn eerlijke mening. Dat wordt geapprecieerd bij het team. Lewis Hamilton heeft veel meer ervaring met het team, de mensen en de wagen. Daarom kan ik alleen maar mijn eerlijke mening geven als ik denk dat er iets beter kan.”

Wat de Fin wel opviel bij zijn overgang van Williams naar Mercedes, is de sfeer bij een team dat kampioenschappen heeft gewonnen.

“Dit team weet simpelweg hoe het moet winnen”, vertelt Bottas. “De honger naar overwinningen en succes is erg groot. Iedereen straalt na een overwinning, maar de teleurstelling is enorm wanneer het niet loopt zoals verwacht. Het is moeilijk om dezelfde sfeer te hebben bij een team dat zich achter de grote teams bevindt. Op een goede dag wordt je derde of vierde. Dan is het voor dat team al een succes.”

“Daarnaast heeft Mercedes ook veel meer middelen en mensen. Daardoor kunnen we ons focussen op verschillende projecten tegelijkertijd. In een kleiner team moet je keuzes maken. Dan kan je aan het ene beginnen als het andere afgewerkt is. Bij Mercedes is de ontwikkeling van de wagen dan ook veel sneller.”
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Bestel als eerste jouw exemplaar van de nieuwe F1-game F1 22 !
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Pre-Zomer Pre-Zomer
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Pre-Zomer Pre-Zomer