Jos Verstappen aan het werk in het Belgisch kampioenschap rally

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Voormalig Formule 1-rijder Jos Verstappen zal in de Rally van Haspengouw zijn rallydebuut maken in het Belgisch kampioenschap rally.

De Rally van Haspengouw heeft dit jaar een publiekstrekker van formaat aan de start want niemand minder dan Jos Verstappen zal er van de partij zijn met een Citroen C3 R5. Dit is tevens de openingsproef van het Belgisch kampioenschap rally en zal doorgaan op 26 februari.

Wat begon als een hobby voor de 49-jarige Nederlander is naarmate de tijd vorderde steeds serieuzer geworden. Hij had gehoopt om vorig jaar in november zijn debuut te maken in de Drenthe Rally maar daar stak COVID-19 helaas een stokje voor. Binnen drie weken is het dan eindelijk zover en zal ‘Jos de Boss’ voor het eerst in de rallysport te bewonderen zijn met aan zijn zijde de Belgische Kris Botson als copiloot.

 “Ik heb er echt heel veel zin in en heb gemerkt dat ik rally heel erg leuk vind,” aldus Verstappen op de officiële website van de Rally van Haspengouw. 

“Vooral omdat het heel onvoorspelbaar is. Natuurlijk ben ik enorm gedreven ingesteld en heb ik de ondersteuning van een topteam, maar ik zal mijn eigen limieten opnieuw moeten zien te vinden, samen met mijn navigator. Ik wil het goed aanpakken, maar de reden dat ik in dit rallyavontuur stap, is dat het me plezier brengt.”

Normaal gesproken zal het ook niet blijven bij dit optreden, later op het jaar staan er ook nog een aantal rally’s op het programma in het wereldkampioenschap maar Verstappen beseft dat dit een hele andere discipline is dan hij gewend is en daarom wil hij de verwachtingen temperen.

“Laat ik vooropstellen dat ik het vooral heel leuk vind om te doen”, zegt de vader van Formule 1-wereldkampioen Max Verstappen in ‘De Telegraaf’. 

“Natuurlijk wil ik goede resultaten behalen, maar het plezier staat voorop. Mensen moeten niet verwachten dat ik direct vooraan meerijd. Rally is zó mooi. Je hebt heel weinig tijd om het circuit te verkennen en dan is het puur tijdrijden. Heel anders dan het racen zoals ik gewend was dus”

Ook het gegeven van een navigator is nieuw voor Verstappen. „Luisteren is voor mij heel moeilijk, dus ik ben benieuwd hoe dat gaat. Misschien moet ik mijn vrouw maar meenemen”, vertelt hij met een kwinkslag. “In de rally is een goede navigator enorm belangrijk. Hij moet zeggen waar ik heen moet en waar ik moet remmen.“

Naast zijn rallyavontuur hoopt Verstappen ook dit jaar nog een paar keer in actie te komen in het langeafstandsracen.