Lewis Hamilton: “Ik zal ook bij Ferrari strijden voor meer diversiteit in de sport”

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

Lewis Hamilton is een fervente voorstander voor meer diversiteit en inclusiviteit in de autosport en in het algemeen. Hij vertelt ons dat hij zijn inspanningen op dit gebied gewoon verder zal zetten nadat hij in 2025 bij Ferrari komt werken.

Gedurende zijn roemrijke carrière bij Mercedes heeft Hamilton zijn platform consequent gebruikt om het gebrek aan diversiteit binnen de sport aan te pakken, zowel op als naast de baan.

Het begon allemaal met de ‘Hamilton Commission’, een rapport waarin de systematische barrières werden benadrukt waarmee de ondervertegenwoordigde groepen binnen de autosport worden geconfronteerd.

Nadien volgde dan weer de oprichting van de liefdadigheidsinstelling ‘Ignite’, mede opgericht door Hamilton en Mercedes. Die heeft als doel om mensen met verschillende achtergronden een carrière na te laten streven in sectoren die relevant zijn en verbonden zijn met de autosport. 

De liefdadigheidsinstelling werkte aanvankelijk samen met ‘Mission 44’, Hamilton’s persoonlijke stichting die werd opgericht om het gebrek aan diversiteit in het onderwijs in Groot-Brittannië aan te pakken.

Tijdens de onderhandelingen over zijn overstap naar Ferrari zou Hamilton dit ook expliciet benadrukt hebben. Er zijn gesprekken met Ferrari-voorzitter John Elkann aan het licht gekomen die specifiek op dit cruciale onderwerp ingingen.

“Natuurlijk, als je naar Ferrari kijkt, hebben ze veel werk te doen, dus ik heb daar al een prioriteit van gemaakt in mijn gesprek met John”, legt Hamilton uit. “En ze zijn ook super enthousiast om eraan mee te werken.”

“Ten eerste ben ik enorm trots op het werk dat we binnen Mercedes hebben verricht”, vertelt Hamilton. “Sinds 2020 hebben we een aantal hele grote stappen gezet in het verbeteren van de diversiteit binnen het team.”

“Binnen de HR-groep hebben we bijvoorbeeld een diverse groep en dat zal ook buiten mij voortduren, iets waar ik heel trots op ben.”

“Ik denk dat we in dat opzicht voorlopen op elk ander team, er is nog steeds een enorme hoeveelheid werk binnen de sport, waarover ik voortdurend met Stefano Domenicali, de CEO van de F1 spreek en op zoek ben naar meer samenwerking met de Formule 1.”

‘Mission 44’, opgericht in december 2021, heeft 11,2 miljoen Britse pond aan donaties binnengehaald, waarbij Lewis Hamilton persoonlijk 7 miljoen Britse pond aan financiering verstrekte

Geschreven door Vincent Bogaerts