GP van Bahrein: kwalificatie: Max Verstappen verovert na spannende strijd de pole

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Max Verstappen heeft tijdens de eerste kwalificatie van het nieuw F1-seizoen meteen de polepositie voor de GP van Bahrein veroverd. Charles Leclerc strandde op de tweede plaats terwijl George Russel de derde tijd reed. Drie verschillende wagens dus in de top drie en dat is veelbelovend voor de race.

Om 17u Belgische tijd ging het licht aan de uitgang van de pitlane op groen en ging de eerste kwalificatie van het F1-seizoen 2024 van start. Na drie dagen testen op het Bahrain International Circuit en dit raceweekend drie oefensessies bleef het gissen hoe de krachtsverhoudingen tussen de teams liggen.

Gedaan met verstoppertje spelen en volgas richting een zo snel mogelijke tijd en in Q1 betekende dat een besttijd voor Carlos Sainz in de Ferrari, gevolgd door Lance Stroll in de Aston Martin en Max Verstappen die de top drie vervolledigde. Voor Alpine was het meteen een keiharde confrontatie met de realiteit. De F1-bolide van Alpine is naar verluidt zo’n 10 kilogram te zwaar en dat is ook te zien aan de rondetijden.

De stabiele regels lijken ervoor te hebben gezorgd dat de verschillende wagens zich op het vlak van performance nog dichter bij elkaar bevinden. Het maakte de strijd voor een plaatsje in Q3 alleen maar nog spannender.

In Q2 zagen we aanvankelijk Max Verstappen naar de snelste tijd gaan maar uiteindelijk was Charles Leclerc in de Ferrari twee tienden sneller dan Max Verstappen. Fernando Alonso stootte in de Aston Martin vlot door naar Q3, wat niet gezegd kon worden van teamgenoot Lance Stroll die sneuvelde met een twaalfde tijd.

De strijd voor een plaatsje in Q3 was best spannend, met ook Mercedes dat aan het einde van het tweede kwalificatiegedeelte voluit moest gaan voor een plaatsje in Q3. Het leek de voorbode voor een spannende strijd om de pole waarbij Max Verstappen en de beide Ferrari’s leken te gaan strijden voor de pole.

Tijdens de eerste serie snelle runs reed Max Verstappen met 1:29.421 de snelste tijd. Voorlopig goed voor een virtuele polepositie dus maar Charles Leclerc strandde op slechts 0,059 seconde van Verstappen. Er volgde nog een ultieme tweede snelle run en daarbij kregen we een spannende ontknoping van de strijd om de pole.

Max Verstappen verbeterde zijn tijd naar 1:29.179 en daarmee veroverde hij de polepositie. Charles Leclerc strandde op twee tienden van Verstappen en start de race mee van op de eerste startrij. George Russell vervolledigde in de Mercedes de top drie. Ook Carlos Sainz, Sergio Perez en Fernando Alonso bevonden zich binnen minder dan vier tienden van Verstappen. Het rijdersveld bevindt zich dus bijzonder dicht bij elkaar en dat is veelbelovend voor de race.