Max Verstappen: “Wat Piquet heeft gezegd is niet goed maar hij is geen racist”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Max Verstappen heeft gezegd dat Nelson Piquet geen racist is maar dat de woorden die hij gebruikt heeft om Lewis Hamilton te omschrijven erg beledigend waren.

Met de GP van Groot-Brittannië staat er komend weekend een onvervalste klassieker op het programma maar op de persconferenties op donderdag leek het sportieve maar een bijzaak. Sinds enkele dagen gaat het bijna uitsluitend nog over de uitspraken van Nelson Piquet die Lewis Hamilton, in een interview eind vorig jaar, op een racistische manier omschreef.

Dat mocht ook Max Verstappen ondervinden want Nelson Piquet is immers de schoonvader van de regerende wereldkampioen Formule 1. De Nederlander ontkent niet dat wat Piquet gezegd heeft niet door de beugel kan maar hem een racist noemen is volgens hem een brug te ver.

“Iedereen is tegen racisme,” aldus Verstappen. “Dat is nu eenmaal zo, daar kan je niets meer van maken.”

“De bewoordingen die gebruikt zijn, ook al zijn het dingen die in verschillende culturen gebruikt werden toen ze wat jonger waren, waren niet correct. Laat dit een les zijn om het bewuste woord niet meer te gebruiken want het is beledigend en speciaal vandaag krijgt het nog meer bijklank.”

“Ik heb al wat tijd doorgebracht met Nelson, ik denk meer dan de gemiddelde man, en hij is zeker geen racist. Hij is een hele leuke en rustige man. Ik ben er zeker van dat je in de verklaring die hij gaf twee betekenissen van het woord kan zien maar het is gewoon beter om het niet meer te gebruiken.”

“Maar het gaat niet alleen over het woord, het gaat niet alleen over het N-woord, het gaat gewoon over beledigend taalgebruik in het algemeen tegen iemand, het maakt niet uit welke kleur. Ik vind dat niet correct en daar moeten we in het algemeen aan werken, niet alleen in de Formule 1 en specifiek Lewis Hamilton maar iedereen ter wereld.”

Verstappen heeft zijn schoonvader nog niet gesproken over het incident en hij vindt ook dat hij hem moet vertellen wat hij wel of niet mag zeggen. Volgens ‘RaceFans’ is Piquet ook niet welkom in de paddock door zijn uitspraak en daar is Verstappen het niet echt mee eens.

“Ik vind het beter om een open gesprek te hebben in plaats van mensen te verbannen want dat helpt helemaal niet,” gaat de wereldkampioen verder. “Communiceren is erg belangrijk want mensen gewoon verbannen draagt niet bij aan het feit wat je wil bereiken, is het niet? Je probeert mensen op te voeden, het is dus beter dat je praat.”

“Ik vind niet dat hij verbannen moet worden, zeker geen drievoudige wereldkampioen.“

Ook met Lewis Hamilton heeft hij het nog niet gehad over de uitspraken van Piquet. 

“We hoeven daar niet over te praten want hij heeft mijn respect, net zoals elke andere rijder, net hetzelfde. Hij weet hoe ik over deze situatie denk net zoals elke andere rijder. Samen met de F1 en Lewis staan we achter alle acties die al ondernomen zijn.“

Dan was er ook nog F2-rijder Juri Vips die uit het Red Bull-juniorprogramma gezet werd na racistische uitspraken tijdens een Twitch-stream. Verstappen keurt ook niet goed wat Vips gezegd heeft maar hij vindt dat iedereen recht heeft op een tweede kans.

“Het team heeft die zaak ook op een vergelijkbare manier afgehandeld. Hij maakt op dit moment geen deel meer uit van Red Bull Racing als reserve- en testrijder.”

“Maar ik vind wel dat mensen een tweede kans verdienen. Waarschijnlijk geen derde, maar dingen kunnen heel makkelijk gezegd worden waarbij je er soms niet eens echt bij stilstaat hoe erg het iemand kan kwetsen of beïnvloeden.” 

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
bol 7-daagsebol 7-daagse
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print