Mercedes doet opmerkelijke oproep: “Dit moet anders bij de nieuwe F1-bolides”

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

Volgens James Allison, technisch directeur bij Mercedes, moet er dringend iets veranderen bij de huidige generatie F1-bolides. Allison vindt dat de F1-bolides dringend minder moeten wegen en dat het door het F1-reglement opgelegd minimumgewicht naar omlaag moet.

Het minimumgewicht van de F1-bolides steeg de voorbije vijftien jaar enorm. In 2008 bedroeg het minimumgewicht nog 585 kg maar in 2023 bedraagt het minimumgewicht 798 kg. Die toename van het minimumgewicht is toe te schrijven aan allerlei aanpassingen aan de F1-bolides zoals de introductie van de Halo, grotere banden en sterkere crashstructuren. Ook het verbod op tanken en de introductie van een complexere generatie F1-motoren hebben bijgedragen tot een hoger minimumgewicht.

Eerder lieten F1-baas Stefano Domenicali en FIA-president Mohammed Ben Sulayem al verstaan dat ze graag tijdens de introductie van de nieuwe grote reglementswijzigingen in 2026 dat de F1-bolides lichter zijn. James Allison van Mercedes het is daarmee eens.

“Ik ben het enorm eens met Stefano, hij is zeker niet alleen in zijn mening dat er een buitensporige opwaartse trend is op het vlak van het gewicht van de wagens. Die moet gestopt worden en het gewicht moet naar omlaag,” aldus Allison.

“Jaar na jaar worden de F1-bolides zwaarder. Het is niet onbelangrijk om het gewicht in de andere richting te krijgen. Het is erg belangrijk om regels te bedenken waarmee de wagens opnieuw heel wat minder zwaar worden.”

Lees ook: F1-bolides worden steeds zwaarder: zo evolueerde het minimum gewicht van F1-bolides