“Nieuwe generatie F1-bolides zal in 2026 minder wegen en een beter geluid hebben”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Volgens FIA-voorzitter Mohammed Ben Sulayem zal de FIA er mee voor zorgen dat de volgende generatie F1-bolides, die in 2026 wordt geïntroduceerd, minder zwaar zijn. Daarmee zou een wens van veel F1-piloten eindelijk in vervulling gaan.

Het motorreglement dat vanaf 2026 zal gelden is al vastgelegd maar momenteel zijn er nog gesprekken bezig over de regels op het vlak van het chassis. Nadat de F1-bolides de voorbije jaren aanzienlijk zwaarder zijn geworden wil FIA-voorzitter Mohammed Ben Sulayem dat de nieuwe F1-bolides in 2026 een stuk minder zwaar zijn.

“Ik heb zelf rally’s gereden. Geef me alles maar alsjeblieft geen zware wagen! Dat heeft me altijd gestoord,” vertelde Ben Sulayem in gesprek met ‘Motorsport-Total’. “Lichtere wagens zijn beter, ik weet waarover ik spreek.”

“Als de wagen zwaarder is dan heeft dat invloed op de ophanging, de remmen werken dan ook niet zo goed, de bandenslijtage ligt hoger. Meer gewicht is ook gevaarlijker tijdens een crash.”

Op zo’n twintig jaar tijd is het minimum gewicht van de F1-bolides gestegen van 600 naar 798 kg, inclusief de rijder. Bij de FIA willen ze het gewicht van de F1-bolides terugbrengen. Het is aan de FIA om dat te bereiken. Als Stefano Domenicali dat ook wil dan zijn we allebei akkoord. Maar het is aan de FIA om te beslissen. Wij zullen het implementeren. Het zal niet zijn omdat de FOM of een team dat wil. Het zal gebeuren omdat dit het juiste is voor de sport.”

Lees ook: F1-bolides worden steeds zwaarder: zo evolueerde het minimum gewicht

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner