Panthera wil in 2026 op de startgrid van de Formule 1 staan

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Het project Panthera Asia F1 is niet dood, het team laat weten dat ze graag in 2026 op de startgrid van de Formule 1 willen staan. 

In 2019 liet Panthera weten dat ze graag in 2022 wilden deelnemen aan het wereldkampioenschap Formule 1 maar onder andere COVID-19 strooide roet in het eten. Daarna werd het een tijdje stil rond het project maar Benjamin Durand, de directeur van Panthera, liet weten aan ‘PlanetF1’ dat het Panthera nog altijd menens is om mee te doen met de grote jongens.

“Het probleem als je een F1-team wil oprichten is alles op een rij te krijgen,” aldus Durand. “Dus toen we geld hadden waren de FIA en de F1 niet klaar omdat ze toen in onderhandeling waren over een nieuwe Concorde-overeenkomst. Ze waren niet klaar om nieuwe teams te verwelkomen tot de bestaande teams getekend hadden.”

“Vervolgens hebben we ook met Renault gesproken als technische partner. De afgelopen vijf jaar hebben ze daar ook veel veranderingen doorgemaakt op het gebied van management en dat heeft ook een impact gehad op ons project.”

“We waren goed op weg om naar de F1 te komen maar toen was er de pandemie en verloren we onze geldschieters. Het is een echte achtbaan geweest.”

“We zijn nu klaar om weer verder te gaan. We hebben verschillende mensen die aan boord willen die nog niet vasthangen in de Formule 1, ze zijn dus meteen beschikbaar.”

“Maar het had geen zin om verder te gaan tot we alle andere aspecten van het project hadden veiliggesteld. We willen dit serieus aanpakken.”

Panthera wil zich op de Aziatische markt richten: “De Formule 1 focust zich nu vooral op de Amerikaanse markt, dat is normaal want die markt groeit. Maar eens de sport daar gevestigd is zullen Azië en Afrika de volgende grote markten worden.”

“Wij denken nog altijd dat de Aziatische en de Chinese markt de volgende zullen zijn, zeker nu Zhou meedoet aan het kampioenschap.”

Maar Durand laat ook weten dat hij nog niet precies weet wat de voorwaarden zullen zijn voor een deelname in 2026 maar daar hoopt hij tegen het einde van de maand meer nieuws over te hebben. Wordt vervolgd dus …