Preview: GP van Japan: Mercedes wereldkampioen?

We gaan stilaan naar de eindsprint van het seizoen 2019. De GP van Japan staat dit weekend op het programma, een race waarin Mercedes zich tot wereldkampioen kan kronen.


De overwinning voor Lewis Hamilton in Rusland zorgde nog maar eens voor een grotere voorsprong in het kampioenschap. De Brit telt nu al 73 punten meer dan teamgenoot en eerste achtervolger Valtteri Bottas. De recente vorm van Charles Leclerc bracht hem naar de derde plaats in het kampioenschap, slechts drie punten meer dan Max Verstappen.

Mercedes kan dit weekend wereldkampioen worden in het kampioenschap voor de constructeurs. De Zilverpijlen tellen 162 punten meer dan Ferrari. Wanneer Hamilton en Bottas 14 punten meer scoren dan Vettel en Leclerc, dan zijn ze nog maar eens wereldkampioen.

De GP van Japan wordt gereden op het circuit van Suzuka, dat begon als een testcircuit voor Honda en sindsdien bekend staat als een enorme uitdaging voor een bolide. Elk aspect van F1-design komt aan bod op dit circuit, waardoor alle zwakke punten van een wagen op de oppervlakte verschijnen.

Aerodynamische efficiëntie is cruciaal voor de eerste helft van een ronde, waarna het vermogen meer aan bod komt in de tweede helft van de ronde. Het circuit kent ook een combinatie van heel trage en heel snelle bochten.

De vele veranderingen van richting aan hoge snelheden zorgt voor veel stress op de banden, waardoor de drie hardste banden worden voorzien.

Leuke weetjes:
– Dit is de 35ste GP van Japan. Naast Suzuka werd de GP ook afgewerkt op de Fuji Speedway. Hamilton en Alonso wisten op beide locaties te winnen.
– Naast Hamilton zijn Kimi Räikkönen en Sebastian Vettel de enige andere rijders op de huidige grid die de GP van Japan wonnen. Räikkönen won in 2005 voor McLaren, Vettel won in 2009, 2010, 2012 en 2013 voor Red Bull Racing.
– Sinds de 21ste eeuw werd twee derde van de races gewonnen vanop pole, inclusief de laatste drie races.
– Sinds de terugkeer van Suzuka op de kalender van 2009 werd de pole enkel veroverd door twee teams. Red Bull Racing nam pole van 2009 tot 2013. Van 2014 tot nu was Mercedes er dominant.

Weer:
Het belooft een wisselvallig weekend te worden, met een kans op hevige stormen. De sessies op vrijdag en zaterdag lijken natte sessies te worden, terwijl het op zondag wel droog lijkt te blijven.

Tijdschema GP van Japan (Belgische tijd):
– Vrijdag 11 oktober 03:00 – 04:30: eerste vrije training
– Vrijdag 11 oktober 07:00 – 08:30: tweede vrije training
– Zaterdag 12 oktober 05:00 – 06:00: derde vrije training
– Zaterdag 12 oktober 08:00 – 09:00: kwalificatie
– Zondag 13 oktober 07:10: race
a:0:{}
Hoofditem op frontpagina
a:1:{s:9:”file_name”;s:28:”suzuka_mercedes_headline.jpg”;}
We gaan stilaan naar de eindsprint van het seizoen 2019. De GP van Japan staat dit weekend op het programma, een race waarin Mercedes zich tot wereldkampioen kan kronen.

Profiteer vandaag van uitzonderlijke aanbiedingen bij Bol.com!!!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Select juli 2022Select juli 2022
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Select juli 2022Select juli 2022