Raceweekends ondergaan tijdens F1-seizoen 2022 ingrijpende wijzigingen

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

De uitbreiding van de F1-kalender zorgt ervoor dat de raceweekends in 2022 compacter samengesteld worden om zo de werkdruk op de teamleden te beperken.

Er staan dit jaar heel wat veranderingen op til in de Formule 1 en dat zal zich niet beperken tot de nieuwe technische en financiële regelgeving maar ook de raceweekends zullen op een andere manier worden ingevuld. Dieter Rencken van ‘RacingNews365’ geeft een beeld van hoe de raceweekends er in de toekomst mogelijk zullen uitzien.

Het weekend zal volgens Rencken starten op vrijdag met twee oefensessies van negentig minuten per stuk met de eerste sessie om dertien uur en de tweede sessie om zeventien uur lokale tijd. Het goede nieuws voor de fans is dat er op vrijdag weer sessies zullen zijn van negentig minuten, vorig jaar moesten ze het stellen met zestig minuten.

Daarna zal er volgens de nieuwe reglementen minstens zeventien uur en half na het einde van de tweede oefensessie een derde oefensessie plaatsvinden op de dag voor de race. In theorie komt dat neer op een sessie van een uur vanaf twaalf uur op zaterdag. De kwalificaties zullen ook de dag voor de race plaatsvinden, minstens twee uur na het einde van de derde vrije training, om vijftien uur of later.

Het format van de kwalificaties blijft hetzelfde en de race op zondag zal niet later beginnen dan vier uur voor de officiële zonsondergang, in de meeste gevallen zal dat neerkomen op vijftien uur lokale tijd. 

Er zal ook tijd voorzien worden voor interactie met de fans. “Binnen een periode van één uur die uiterlijk één uur en dertig minuten voor de derde vrije training eindigt, moeten alle rijders beschikbaar zijn voor activiteiten van fans (met inbegrip van, maar niet beperkt tot, signeersessies en fanforums) gedurende een periode van elk maximaal vijftien minuten binnen het uur,” staat volgens Rencken te lezen in de nieuwe reglementen. 

Een gemiddeld raceweekend zal er dus voortaan mogelijk als volgt uitzien tijdens het F1-seizoen 2022:

Vrijdag
09:00 – Media/documentatie/onderzoek
13:00-14:30 – Eerste vrije training
15:00-16:00 – Mediasessie met teamvertegenwoordigers
17:00-18:30 – Tweede vrije training
19:00 en later – Media/briefings

Zaterdag
09:00-10:30 – Interactie rijder/fan, handtekeningen (elk team minimaal 15 minuten)
12:00-13:00 – Derde vrije training
15:00-16:00 – Kwalificatie
17:00 en later – Media/briefings

Zondag
13:30 – Rijdersparade
15:00 – Race start
18:00 – Media

Tijdens avondraces zal het schema uiteraard afwijken. Er is nog geen officiële bevestiging gekomen van de Formule 1. 

Update:
Het ziet er toch naar uit dat de oefensessies op vrijdag slechts 60 minuten zullen duren: lees artikel