Reglementswijziging 2008 in verband met ECU in opspraak.

Een paar weken geleden leken de plannen van de FIA om in 2008 maar 1 ECU systeem toe te laten voor alle teams nog aanvaard door alle partijen. Deze regel zou er voor zorgen dat de ontwikkelingskosten dalen en dat het mogelijk wordt om het verbod op tractiecontrole en andere hulpmiddelen te controleren. Nu komt er echter meer en meer protest uit verschillende kampen. Vooral het feit dat de firma die de standaard ECU moet leveren een dochter onderneming van Mclaren is, doet de gemoederen hoog oplopen.

Dit nieuwe reglement is al meer dan een jaar bekend en zorgde tijdens de eerste testen al voor betrouwbaardheidsproblemen bij sommige teams. Dat Ferrari niet zo happig is om toe te stemmen met de reglementswijziging mag ook geen verrassing zijn. Het team zou dan geheime informatie in verband met de motor moeten delen met een dochteronderneming van Mclaren. En in het licht van de recente gebeurtenissen ligt dit nog al gevoelig.

Ook voor Mclaren kan dit een probleem zijn. In de uitspraak van de wereldraad van de FIA in verband met de spionagezaak kreeg het team de waarschuwing dat ze zullen uitgesloten worden van het seizoen 2007 en 2008 als er onderdelen op de wagen worden aangetroffen die zijn ontwikkelt met behulp van gestolen data.

Mclaren maakt zich sterk dat de dochteronderneming volledig onafhankelijk werkt van het F1-team maar dat er geen eengemaakte elektronica kan ontwikkelt worden zonder data van Ferrari en de andere concurrenten.

Renault teambaas Flavio Briatorre mengt zich ook in de debatten.

"Hoe kan ik een firma vertrouwen die in een spionagezaak verwikkelt is?", liet hij optekenen in "auto, motor und sport".

Er zal ongetwijfeld nog veel discussie over de nieuwe regels voor het seizoen 2008 zijn. Hoe zouden Ferrari en de fans reageren als Ferrari in 2008 enkele races moet opgeven door een elektronicaprobleem en Mclaren hiermee geen enkel betrouwbaarheidsprobleem heeft?

Discussieer ook mee over deze regels op ons forum: http://f1journaal.edpnet.be/phpBB2/viewtopic.php?t=4382

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print