Roep om ontslag Helmut Marko klinkt steeds luider: “Red Bull, jullie hadden toch zero tolerance?”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Na de uitspraken van Red Bull-adviseur Helmut Marko over Sergio Perez weerklinkt steeds luider een oproep om hem te ontslaan. Vanuit het Red Bull-kamp blijft het echt opvallend stil.

Dr. Helmut Marko deed enkele opmerkelijke uitspraken over Sergio Perez die bij heel wat Mexicanen, maar ook bij andere personen, in het verkeerde keelgat zijn geschoten. Helmut Marko liet in ‘Sport und Talk’ op ‘Servus TV’ verstaan dat Sergio Perez ‘vormschommelingen’ heeft en dat dit zou te maken hebben met zijn ‘Zuid-Amerikaanse’ afkomst. Marko kreeg heel wat kritiek op zijn uitspraken, bovendien behoort Mexico tot ‘Noord-Amerika’.

De roep om Helmut Marko te ontslaan weerklinkt steeds luider, ook al excuseerde Helmut Marko zich ondertussen voor zijn uitspraken. Vanuit het Red Bull F1 team bleef het verder echter opvallend stil. Geen reactie, na lang aandringen liet de renstal verstaan dat teambaas Christian Horner in Singapore zou reageren.

Opvallend is echter dat Red Bull Racing tot dusver dus niet tussenbeide is gekomen. Helmut Marko is officieel echter niet in dienst van Red Bull Racing maar van Red Bull. Toch weerklinkt er felle kritiek, vooral omdat Red Bull vorig jaar racetalent Juri Vips aan de kant zette (Red Bull zet samenwerking met reserverijder Juri Vips stop na ‘racisme-incident’) en liet verstaan een zero tolerance-beleid te hanteren.

Online verschenen al verschillende petities om Helmut Marko te ontslaan. Opvallend is dat zowel de FIA, de F1 en Red Bull niet officieel reageren, dit terwijl dat in het verleden bij andere ‘incidenten’ wel gebeurde. Naast in Mexico, waar er uiteraard heel wat aandacht naar de zaak gaat, is er ook in Duitsland een oproep tot actie.

Zo publiceerde de Duitse krant ‘Der Westen’ in een commentaar een niet mist te verstane boodschap: “Eruit! Red Bull heeft geen keus en moet onmiddellijk reageren,” zo luidt de titel van een artikel waarin er verwezen wordt naar een zero tolerance-beleid waarnaar Red Bull destijds verwees toen Juri Vips aan de kant werd geschoven.

“Het raceteam moet nu bewijzen dat het menens is. Deze keer gaat het niet over een klein talent uit de academie maar over één van hun leiders. Motorsportdirecteur Helmut Marko, de sterke man achter Christian Horner bij Red Bull, heeft met een racistische opmerking een schandaal veroorzaakt. Wanneer ze consequent zijn dan kan een ontslag het enige resultaat zijn.”

“Zero tolerance laat geen speelruimte voor een ander resultaat,” zo schrijft de krant ‘Der Westen’.