Ross Brawn: “Er was gekreun en gesteun van de teams over de regels voor 2022”

F1
F1

Ross Brawn laat weten dat hij kon rekenen op ‘gekreun en gesteun’ van de teams toen hij de nieuwe reglementen voor 2022 op tafel legde omdat er gedacht werd dat ze te weinig vrijheid zouden krijgen.

Komend seizoen is het zover en gaat de Formule 1 een nieuw tijdperk in met een simpeler ontwerp op het vlak van aerodynamica dat er moet voor zorgen dat het makkelijker wordt om een andere wagen te volgen. Op die manier hoopt men het spektakel op de baan te verhogen en het startveld dichter bij elkaar te brengen.

Maar toen de regels pas werden voorgesteld zagen de ontwerpers van de verschillende teams ze vooral als een beperking op hun vrijheid om te innoveren.

“Ik moet toegeven dat ik nog steeds iets moet vinden om deze regels spannend te maken voor mezelf,” reageerde Red Bull-ontwerper Adrian Newey destijds. “Ik denk gewoon dat dit geen goed nieuw reglement is.”

Maar uiteindelijk gingen de teams toch overstag, zo vertelt Ross Brawn aan de ‘New York Times.’

“Toen de teams de regels voor het eerst zagen was er gekreun en gesteun over het feit dat we hen zoveel speelruimte hadden ontnomen.”

“Maar toen ze het reglement verder bestudeerden realiseerden ze zich dat er nog genoeg potentieel was.”

Brawn kan niet anders dan toegeven dat de voorgangers van deze nieuwe wagens ongelofelijke apparaten waren, de snelste bolides die de sport ooit gekend heeft maar langs de andere kant was het ook moeilijk om er mee te racen.

Meer wiel-aan-wiel racen en spektakel op de baan was dan ook het hoofddoel van de nieuwe reglementen en om dat te bereiken werd ook de mening van de teams gevraagd. 

“Er waren geen middelen ingezet op dit gebied. De regels waren ontwikkeld door de teams die alle kennis, de expertise en de financiële middelen bezaten.”

“De reglementen evolueren door voorstellen en suggesties van de teams. Ze hebben er nooit een prioriteit van gemaakt om de wagens geschikt te maken om tegen elkaar te racen.”

“Plotseling werden er middelen beschikbaar gesteld.”

De tijd zal moeten uitwijzen of de nieuwe reglementen hun doel zullen bereiken. Als dat het geval is zal de F1 ook nog nauwgezet volgen hoe de teams zich verder ontwikkelen.

“Ons proces zal niet stoppen”, zei Brawn. “Zodra we de nieuwe wagens zien racen zullen we de oplossingen zien die de teams hebben bedacht, en die zullen we evalueren en ervoor zorgen dat we het momentum van dit initiatief om de wagens meer racebaar te maken niet verliezen.”

“In het begin zijn er misschien wat verschillen in prestaties omdat iedereen met verschillende oplossingen komt, maar als we ons eenmaal hebben gesetteld, zal dit een veel beter platform zijn waar de wagens omheen ontworpen kunnen worden.”

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
WonenWonen
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print