Speciale weetjes uit de Formule 1

Er zijn een hele hoop bijzonderheden in de F1. Zo weten we dat 7 wereldtitels het hoogst behaalde aantal ooit is en dat het kleinste startveld maar uit amper zes wagens bestond. De oudste winnaar werd Luigi Fagioli tijdens de Grand Prix van Frankrijk in 1951, hij was toen 53 jaar oud. De oudste der kampioenen is Manuel Fangio die op 46 jaar nog de titel wist te veroveren.

De kortste race ooit was die van Australie 1991 en deze duurde slechts 24 minuten terwijl de langste dateert van 1953 met 3u45 min. tijdens de Grand Prix van Duitsland. Zo weten we ook dat de eerste vrouwelijke rijder Maria-Teresa heet maar deze behaalde nooit punten. Het meest aantal uitvallers staat op 21 en het minst op 0.

Michael Schumacher wist maar liefst 15 triples te maken. Een triple zijn drie opeenvolgende overwinningen. Zo wist de Duitse rijder eveneens nog het hoogst aantal zeges per seizoen op zijn naam te zetten. Dat zijn er alvast 13 uit het seizoen van 2004. Michael en Ralf zijn trouwens ook de eerste broers ooit die naast elkaar de eerste startrij moesten delen.

Ik vind het ook speciaal dat Jack Brabham in 1966 met zijn eigen team en dus in zijn eigen wagen de zege behaalde. Hij is dan ook 1 van de 2 piloten, samen met Bruce Mclaren in 1968, met z’n eigen wagen wist te winnen. De eerste piloot die ooit gediskwalificeerd werd was James Hunt in 1976 en dan is er nog Jody Scheckter die ooit met het wagennummer 0 deelnam. Leuke weetjes als je ze leest zo tussendoor en nu het kampioenschap stil ligt kan er best wat extra info bij.

Zo begon de vroegste race dus ooit op 1 januari te Afrika in zowel 1965 maar ook nog eens in 1968. Dit seizoen begint pas op 14 maart in Australië.

door Manuel Houben