Stefano Domenicali geeft ‘historische’ F1-races hoop: “Het doel is om een stabiele F1-kalender met 24 races te hebben”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

De CEO van de F1, Stefano Domenicali, laat weten dat het de bedoeling is dat het wereldkampioenschap Formule 1 in de toekomst een kalender zal hebben van 24 races en hij geeft de historische races hoop.

Domenicali heeft eerder al eens aangegeven dat er genoeg interesse is om dertig races te organiseren maar hij vindt dat er met vierentwintig races een perfecte balans is en daar wil hij niet over gaan, dat vertelt hij aan de officiële site van de F1.  

“Het is het aantal dat nodig is voor de markt. Het is echt, zou ik zeggen, de juiste balans tussen dat en tussen de complexiteit van de logistiek van de mensen die er werken. Maar ik zou zeggen dat dit het aantal is waarop we moeten mikken om lange tijd stabiel te blijven.”

In de Concorde-overeenkomst staat te lezen dat de kalender mag uitgebreid worden naar vijfentwintig races, als de teams daarmee instemmen. Interesse is er alvast genoeg, zo wil Spanje naast de race op het Circuit de Catalunya ook nog een race in de hoofdstad Madrid organiseren. 

“Dat is nog een goed teken van de gezondheidstoestand van de F1,” voegde hij eraan toe en hij benadrukte dat de beslissing welke locatie gekozen zal worden geen enkele politieke discussie met zich mee zal brengen.”

“In de komende maanden zullen er alleen commerciële, technische en sportieve discussies worden gevoerd. En voor het beste van de F1 zullen we de juiste beslissing nemen. Daar ben ik zeker van.”

De GP van Belgie is de enige waarvan het contract afloopt dit jaar en als die overeenkomst verlengd zou worden is er geen ruimte voor nieuwkomers. De GP van China, die niet meer heeft plaatsgevonden sinds COVID-19, zal naar alle waarschijnlijkheid zijn plaats in 2024 weer opeisen.

Het feit dat er in 2023 ook een race is in Spa-Francorchamps heeft het te danken aan het feit dat een poging om de GP van Zuid-Afrika te reanimeren mislukte. Maar Domenicali laat weten dat hij belang hecht aan de historische races zoals Spa-Francorchamps, Monza en Suzuka.

“Het is zeker heel belangrijk dat de historische races hun eigen persoonlijkheid hebben,” zei hij. “En ik moet lachen als ik mensen hoor die zeggen dat F1 de historische races niet respecteert. Het is absoluut andersom.”

Hij laat ook weten dat de verlenging van de organisatoren van de GP van België voor dit jaar te danken hebben aan het feit dat ze getoond hebben dat ze zich kunnen aanpassen. 

“Als je het je herinnert, was er twee jaar geleden de discussie dat België niet op de F1-kalender zou staan. En het resultaat was dat België op de kalender staat. Ze hebben heel goed gereageerd.”

“Ze hebben geïnvesteerd in infrastructuur die gerelateerd is aan de beste ervaringen die we de fans willen geven. Dat is juist wat we willen zien van de plek met deze historische achtergrond, of historische achtergrond in termen van er altijd zijn.”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print