Stewards verwerpen protest McLaren tegen resultaat kwalificatie GP van Oostenrijk

McLaren F1 team
McLaren F1 team

McLaren diende protest in tegen het resultaat van de kwalificatie voor de GP van Oostenrijk maar de stewards hebben dat protest verworpen. De uitslag van de kwalificatie wordt dan ook niet aangepast.

Na afloop van de kwalificatie diende het McLaren F1 team protest in tegen de uitslag omdat het vond dat Oscar Piastri zijn ultieme snelle ronde niet geschrapt had mogen worden. De wedstrijdleiding schrapte de rondetijd omdat Piastri nipt de baanlimieten niet had gerespecteerd.

De FIA beschikt sinds kort over artificiële intelligentie om het respecteren van de baanlimieten te controleren. Vooral op de Red Bull Ring werden dit weekend extra maatregelen genomen omdat de voorbije jaren daar erg vaak de baanlimieten niet gerespecteerd werden (Lees: Na het fiasco met 1200 overtredingen van de baanlimieten: “Dit zal niet opnieuw gebeuren”).

Bij McLaren waren ze het niet eens dat Piastri de baanlimieten in bocht 6 niet had gerespecteerd en ze vroegen dan ook om opheldering en duidelijk bewijsmateriaal van het niet respecteren van de baanlimieten. Dat verkregen ze blijkbaar niet en daarom diende McLaren protest in tegen het resultaat van de kwalificatie.

Uiteindelijk besloten de stewards om het protest van McLaren niet te aanvaarden en dit omwille van verschillende redenen. Zo was het protest gericht aan de wedstrijdleider en niet aan de voorzitter van de stewards. Er werden geen relevante regels vermeld en er werd ook niet gespecificeerd tegen wie het protest was gericht.

Daarom voldeed het protest volgens de stewards niet aan de vereiste criteria om aanvaard te worden. McLaren verliest haar 2 000 euro waarborg die het moest betalen om het protest te kunnen indienen. Dat bedrag is bepaald om te vermijden dat teams zomaar het ene na het andere protest zouden indienen.