Stoffel Vandoorne over zijn mislukte F1-droom bij McLaren: “Er was een gebrek aan vertrouwen van het team”

Mercedes Formule E team
Mercedes Formule E team

Aan het einde van 2018 was er voor onze landgenoot Stoffel Vandoorne na twee seizoenen geen plaats meer voor hem bij het McLaren F1-team. Vandoorne geeft toe dat zijn F1-droom er op 29-jarige leeftijd wellicht op zit.

In 2017 maakte Vandoorne, die te boek stond als een toptalent in de opstapklassen, de overstap naar de Formule 1 bij McLaren. Op het slechtst denkbare moment waarschijnlijk want de relatie van McLaren met motorenleverancier Honda bevond zich op een dieptepunt en later dat jaar zou ze ook beëindigd worden. Voor het jaar nadien werd er echter op beterschap gerekend met krachtbronnen van Renault. 

Maar 2018 werd ook niet het jaar van Vandoorne en hij werd door zijn teamgenoot Fernando Alonso, door diverse redenen,  van het kastje naar de muur gereden. De cijfers op zich waren absoluut niet fraai, in de kwalificaties werd het 21-0 in het voordeel van de Spanjaard en met twee achtste en twee negende plaatsen was de puntenoogst ook erg mager. 

Voor 2019 koos McLaren voor een nieuwe line up met Sainz en Norris terwijl Alonso er de brui aan gaf en Stoffel Vandoorne zijn carrière verder zette in de Formule E en als simulatorrijder voor het F1-team van Mercedes. In een gesprek met ‘La Dernière Heure’ kijkt Vandoorne verbitterd terug op zijn periode in de Formule 1. 

“Jullie hebben niet alles gezien. Wat er achter de schermen gebeurd is, de hele politiek,” aldus Vandoorne. “Ik kan niet alles vertellen maar je kan er je vast wel iets bij voorstellen. Ik heb geen spijt, ik heb mijn job zo goed gedaan als ik kon.”

“Wat ik van het team op dat bewuste moment gemist heb is het gevoel van vertrouwen. Het is niet makkelijk om te racen op je beste niveau als je weet dat je team met andere rijders achter je rug onderhandelt.”

McLaren-CEO Zak Brown stelde destijds tegenover ‘Reuters’ dat Stoffel tijdens zijn tijd bij het team geen goede auto ter beschikking had maar dat hij wel een eerlijke kans heeft gekregen tegen zijn teamgenoot Fernando Alonso, met hetzelfde materiaal. De Amerikaan voegde er toen ook aan toe dat Vandoorne met Alonso geen makkelijke teamgenoot had en dat het soms gewoon niet klikt.

Vorige week liet Vandoorne weten bij ‘RTBF’ dat hij realistisch is en dat hij zijn Formule 1-droom moet opbergen.

“Natuurlijk zou ik nog altijd een kans in de Formule 1 grijpen,” aldus Vandoorne. “Alleszins onder de juiste omstandigheden. Ik ben realistisch genoeg om te beseffen dat er waarschijnlijk geen nieuwe kans komt in de koningsklasse van de autosport. Ik heb daar ook geen probleem mee, mijn toekomst ligt in de Formule E en de langeafstandsracerij.”

“Er zijn niet veel kansen om Formule 1 te kunnen rijden. En ondanks mijn situatie bij McLaren kon ik zo’n kans op dat moment niet laten schieten. Helaas kwam ik bij het team in een fase waarin de auto niet competitief was en het team politiek instabiel was.”

Toch is de relatie tussen Vandoorne en McLaren niet helemaal verzuurd want in december mocht hij nog een IndyCar testen voor het team met het oog op een mogelijk zitje voor 2023.

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
WonenWonen
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print