Toto Wolff: “Ik heb spijt dat ik Max Verstappen toen geen contract heb gegeven”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff heeft toegegeven dat hij spijt heeft dat hij Max Verstappen niet onder contract heeft gelegd toen Mercedes daartoe de kans had.

Max Verstappen lijkt dit seizoen op weg naar een derde wereldtitel op rij met Red Bull maar de Nederlander zijn carrière had er helemaal anders kunnen uitzien. Voor Verstappen in 2014 contract kwam te liggen bij het Red Bull Junior team had Toto Wolff immers een gesprek met Jos Verstappen en manager Huub Rothengatter over eventueel een contract bij Mercedes in 2023.

“Ik sprak met Jos en Huub toen ze naar mijn bureau in Brackley kwamen, dat moet rond de periode geweest zijn dat Max in de karting actief was of aan het einde van zijn karting-periode voor de Formule 3,” aldus Wolff tegenover ‘ESPN’. “Vervolgens spraken we opnieuw met Max en Jos toen ze mij bezochten in mijn huis in Wenen. We hebben toen enkele uren over zijn toekomst gesproken.”

Maar de timing zat volgens Toto Wolff niet goed want Mercedes domineerde net de Formule 1 met Lewis Hamilton en Nico Rosberg maar Mercedes beschikte niet over een junior-team zoals Red Bull dat wel had.

Uiteindelijk koos de 16-jarige Max Verstappen voor Red Bull dat hem bij Toro Rosso een racezitje gaf, dit terwijl Toto Wolff wou dat Verstappen zich eerst verder zou opwerken doorheen de junior-raceklassen aangezien Verstappen tot dan enkel in de Euro Formule 3 had geracet. Bij Mercedes hadden ze dan weer met Valtteri Bottas een andere rijder in de pijplijn als mogelijke opvolger voor het rijdersduo Hamilton-Rosberg.

“Of ik spijt heb van Max te hebben gemist? Zeker en vast, maar het was destijds geen optie,” aldus Wolff. “We hadden twee rijders waarmee ik enorm tevreden was, Nico en Lewis, en toen Nico eind 2016 het team verliet hadden we met Valtteri Bottas een vervanger terwijl Max niet eens beschikbaar was.”

Lees ook: George Russell: “Max Verstappen zijn carrière zou ‘beschadigd’ zijn als hij naar Mercedes was gegaan”