Toto Wolff: “Lewis Hamilton werd van de wereldtitel beroofd door Michael Masi”

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

Mercedes-teambaas Toto Wolff beschuldigt Michael Masi, de racedirecteur van de F1, ervan Lewis Hamilton beroofd te hebben van een achtste wereldtitel.

Gisteren liet Mercedes weten dat het niet verder zal procederen tegen het verloop van de GP van Abu Dhabi en feliciteerden ze Max Verstappen met het behalen van de wereldtitel. De wereldkampioen liet ook al weten dat hij een berichtje van Toto Wolff heeft mogen ontvangen maar dat betekent niet dat de Oostenrijker minder boos is.

Wolff windt er geen doekjes om en beschuldigt Michael Masi er letterlijk van Lewis Hamilton de wereldtitel gekost te hebben en hij is niet geïnteresseerd om daarover met hem in gesprek te gaan. 

“De beslissingen die in de laatste vier minuten van deze race zijn genomen, hebben Lewis Hamilton beroofd van een verdiend wereldkampioenschap”, zei Wolff. “Zijn rijgedrag, met name in de laatste vier races, was foutloos.”

“Hij had zondag in Abu Dhabi vanaf het begin de leiding in handen. Hij won de start en gaf de leiding nooit meer prijs. En hem beroven in de laatste ronde van de race is onaanvaardbaar.”

“Dat is waarom vanuit een persoonlijk en professioneel standpunt, mijn waarden, mijn gevoel voor integriteit, gewoon niet verenigbaar zijn met de beslissingen die zondag zijn genomen. En het is aan de FIA om in de toekomst te beslissen hoe deze beslissingen, deze situaties kunnen worden vermeden.”

De FIA heeft laten weten dat ze de zaak grondig zullen onderzoeken maar voor Wolff is de zaak eigenlijk duidelijk. Volgens hem heeft Masi een herstart achter de safety car gedaan die niet overeenstemde met hoe het de regels tijdens de laatste races werden toegepast en hij meent dat dit eigenlijk al een heel seizoen aan de gang is.

“Als je kijkt naar de meeste controverses van dit jaar, dan ging het over sportieve beslissingen op de baan, de inconsistentie in de uitvoering van de reglementen op de baan,” gaat Wolff verder.

“Het is één ding om hard te rijden en om meningsverschillen te hebben tussen de rijders en de teams. Dat zit in de aard van het spel. Maar inconsequente besluitvorming leidt tot polemiek, tot polarisatie en dat was de grond voor veel van de totaal onnodige controverses op het circuit.”

Wolff verwijst ook naar de GP van de Eiffel van vorig jaar waar bij een safety car-procedure precies het omgekeerde beslist werd dan afgelopen weekend in Abu Dhabi en hij tilt er ook zwaar aan dat er toen ook een uitleg aan gegeven werd die helemaal haaks staat op de uitleg van dit jaar.

“Als je besluit om de safety car in te zetten, zijn er duidelijke regels.  De regels zijn dat alle wagens zichzelf moeten ontdubbelen voordat de race kan worden hervat.  En pas in de volgende ronde, als alle wagens zichzelf hebben ontdubbeld, mag de safety car binnenkomen.”

“Niets van dat alles is gebeurd. Niets van dat alles gebeurde. Willekeurig mochten wagens inhalen en zichzelf ontdubbelen.”

Maar Wolff benadrukt dat dit niets met Max Verstappen te maken heeft en dat de Nederlander een verdiende wereldkampioen is. 

“Ik zou het helemaal oké hebben gevonden als Max en Red Bull zondag het kampioenschap hadden gewonnen,” zei hij. “En deze situatie heeft niets met Max te maken. Hij is een waardig kampioen, zijn rijkunst is uitzonderlijk, Red Bull is een geduchte concurrent en ik heb het grootste respect voor de mensen die daar werken.”

“Dus dit heeft niets met hen te maken. Ik had hier graag gezeten en al deze discussies vermeden en de schade die de sport is aangedaan door gewoon onsportieve en oneerlijke besluitvorming op zondag.”

“Dus de FIA moet beslissen hoe ze verder gaan. We hebben de afgelopen dagen een goede dialoog gehad met de FIA. Ik heb er vertrouwen in dat we samen met alle concurrenten, de rijders en de andere teams de juiste beslissingen en acties zullen formuleren om een dergelijk scenario in de toekomst te voorkomen.

Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Kerst 2022Kerst 2022
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Kerst 2022Kerst 2022