Vlak voor aanvang F1-seizoen 2023 nog enkele reglementswijzigingen ingevoerd: “Budgetplafond wordt verhoogd”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

De FIA heeft laten weten dat de F1- Commissie nog enkele reglementswijzigingen beslist heeft. De wijzigingen komen er amper enkele dagen voor aanvang van het F1-seizoen 2023.

Enkele belangrijke en minder belangrijke maatregelen werden tijdens de vergadering in Londen gestemd. Er zijn wijzigingen op het vlak van de regenbanden, radiocommunicatie en zelfs het budgetplafond.

Na klachten van de rijders over de prestaties van de huidige regenbanden zal er vanaf de race in Emilia-Romagna een nieuwe regenband in gebruik genomen worden die opmerkelijk beter presteert en geen warmtedekens nodig heeft. De FIA benadrukte ook nogmaals de steun die aangeboden is met het ‘wet weather package-project’, denk daarbij aan de mogelijkheid om spatborden te voorzien.

Op het vlak van radiocommunicatie zijn er sinds 2010 strikte regels opgelegd. Onder andere tijdens de opwarmronde mag er geen uitgebreide communicatie plaatsvinden tussen engineer en rijder. Daarin komt nu verandering en tijdens de opwarmronde is er opnieuw communicatie toegestaan.

Tijdens de GP van Japan was er vorig jaar veel te doen rond de hoeveelheid punten die toegekend werd tijdens de ‘ingekorte race’. Uiteindelijk kreeg Verstappen volledige punten en kroonde hij zich in Japan al tot wereldkampioen, al ging er wel heel wat verwarring aan vooraf. Vanaf dit jaar zullen er sowieso halve punten toegekend worden tijdens een ingekorte race, zelfs al eindigt die zoals in Japan vorig jaar niet met een rode vlag.

De F1-teams en fabrikanten zal net als tijdens de zomer ook een verplichte winterstop opgelegd worden. Daarbij zal de FIA controleteams de baan opsturen om de naleving te controleren.

Op de circuits van Bahrein, Jeddah, Melbourne, Bakoe en Miami wordne de DRS-zones aangepast. Het circuit van Melbourne krijgt bovendien een vierde DRS-zone die normaal gesproken al vorig jaar in gebruik zou genomen worden.

Tot slot vindt er ook een belangrijke wijziging plaats op het vlak van het budgetplafond. Een akkoord om 1,2 miljoen dollar extra te mogen uitgeven per race die bovenop een kalender van 21 races komt wordt herzien naar 1,8 miljoen dollar per race boven de 21 races. Daardoor zullen de F1-teams in 2023 nog eens 1,2 miljoen dollar extra mogen uitgeven.