Wat staat er vrijdag te gebeuren voor Christian Horner?

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Aan welke beslissing mogen we ons vrijdag verwachten als het gaat over de zaak Christian Horner, en wat hebben Jos Verstappen en Bernie Ecclestone ermee te maken?

Het staat ondertussen vast dat Christian Horner vrijdag zal ondervraagd worden door een onafhankelijke jurist, dat liet Red Bull maandag al weten. Volgens bronnen van de Duitse website ‘Motorsport-Total.com’ zijn de andere medewerkers al ondervraagd.

Het zal voor de eerste keer zijn dat Horner zelf zal reageren op de beschuldigingen, waarover Red Bull trouwens nog geen verdere details heeft vrijgegeven. Ondertussen draait de geruchtenmolen op volle toeren maar het staat vast dat de beschuldigingen komen van iemand die nauw met Horner samengewerkt heeft.

Of er vrijdag een definitieve beslissing valt over de toekomst van Horner bij Red Bull staat overigens niet vast. Waarschijnlijk zal de jurist eerst zijn bevindingen grondig willen bestuderen alvorens tot een conclusie te komen.De tijd dringt nochtans want op 15 februari zal Red Bull de nieuwe RB20 lanceren en het zou alleszins wenselijk zijn als er tegen dan duidelijkheid is over het feit of Christian Horner teambaas kan blijven of niet. 

Verschillende media hebben ook al bericht dat er achter de coulissen al geprobeerd werd om de affaire in der minne te regelen. Horner zou verzocht zijn om de eer aan zichzelf te houden en vrijwillig ontslag te nemen om een mediastorm tegen zijn persoon te vermijden.

Horner is echter niet gewonnen voor deze oplossing en heeft ondertussen zelf een advocaat onder de arm genomen. Het enige dat Horner liet weten tot nu toe is dat hij tegenover ‘De Telegraaf’ verklaard heeft dat hij al de aantijgingen categorisch ontkent.

Op de achtergrond zou ook voormalig F1-paus Bernie Ecclestone een rol spelen, het is geen geheim dat Horner en Ecclestone goede vrienden zijn en daar heeft deze situatie niets aan veranderd.  De ondertussen 93-jarige Brit voert gesprekken met Horner maar die laatste wil niet weten van een vrijwillig ontslag.

Dat het hele verhaal eerst uitgelekt is in Nederland zou naar verluidt ook geen toeval zijn. In de wandelgangen wordt gefluisterd dat er de laatste tijd ruis zit op de verhouding tussen Jos Verstappen en Horner. Max staat dan weer bekend als iemand die erg trouw is aan zijn vader en Red Bull-adviseur Helmut Marko.

Bij Red Bull maakt men zich zorgen dat het merk grote imagoschade zou oplopen als het niet het juiste gevolg geeft als er wel degelijk bewijzen zijn van het vermeende wangedrag van Christian Horner. Zoals de situatie er nu voorstaat, gelooft niemand er in dat Horner helemaal ongeschonden uit deze hele situatie komt en het is dan ook van levensbelang dat hij onschuldig bevonden wordt.

Het is ook nog onduidelijk of de FIA een rol wil spelen in deze hele affaire. Voor hen is het sportieve en het technische aspect van de sport het belangrijkste, maar in het geval dat Horner ontslagen wordt zal er waarschijnlijk ook een officieel onderzoek vanuit de FIA komen.

Wie Horner zou opvolgen in het geval van een ontslag is nog onbekend. Het zou echter logisch zijn dat sportief directeur Jonathan Wheatley alvast ad interim de rol van Horner zou overnemen.