World Series : Albuquerque gelooft in titelkans

Reeds gisteren, donderdag, mochten de deelnemers aan de World Series kennismaken met het vernieuwde circuit van Francorchamps in een 4 uur durende collectieve test. Voor sommigen een opfrissing van het geheugen, voor anderen dan weer een allereerste kennismaking met deze prachtige omloop. Zoals voor Pippa Mann, de enige vrouwelijke deelnemer in het veld. De 23-jarige Britse was onder de indruk van het tracé.

"We reden eerst 2 rondes samen (ze bedoelt met teamgenoot Fauzy) om mij het circuit te laten kennen, dan kon ik twee rondes rijden maar werd de sessie gestopt onder rode vlag. Nog eens twee rondes en dan werd er weer rode vlag gezwaaid, en dan nu kon ik 3 rondes rijden en nu begint het te regenen dus moest ik weer binnen."

Wat vond ze dan uiteindelijk van het circuit?
"Zeer mooi, maar ik rij er nog altijd een beetje op verloren."

Aan het andere eind van de pitlane vinden we de titelkandidaten. Nu Vettel naar Toro Rosso is en geen World Series meer rijdt zijn Alvaro Parente en Felipe Albuquerque de nieuwe titelpretendenten. We onderschepten Albuquerque tijdens een korte break in de sessie. Hoe ziet hij zijn kansen op de titel nu Vettel is gestopt? Gelooft hij erin? Het antwoord is zeer gevat.

"Nu, ik geloof dat ik altijd een goede kans maakte op de titel zelfs moest Vettel nog steeds meerijden," grinnikt een geamuseerde Albuquerque.
"Ik geloof er wel helemaal in, we hebben nog een aantal races te gaan, we hebben een goede wagen en we zien wel waar we uiteindelijk terechtkomen."
Hij kijkt bezorgd naar de lucht waar een lichte neerslag uitvalt.

Stelt hij zijn hoop op droge races hier op Spa of op regenraces?
Ziet hij zichzelf als een goede regenrijder?
"Nu ik hoop dat het gewoon een droge race is. Dan zijn de mogelijkheden en de kansen het beste voor iedereen. En bwa.. regenrijder, ik heb nog maar éénmaal in de regen gereden met deze wagen (het standaard World Series chassis’, een Dallara) dus ja, ik weet eigenlijk nog niet zoveel omtrent races in de regen."

Op dat moment breekt de zon weer door, de baan is nog nagenoeg droog en de sessie herstart. Enige pitboxen verder vinden we een Jaap Van Lagen, net uit zijn wagen gestapt. Hoe is het met Jaap en is hij terug in de World Series?

"Nou, het gaat best goed met mij," vertelt de zichtbaar relaxte Nederlander, "ik rijd nu deze race en daarna zien we wel."
"Maandagochtend ging de telefoon. Of ik zin had om hier te racen. Ja, zin heb ik natuurlijk altijd," lacht hij.
Maar had zijn bankrekening ook zoveel zin?
"Ik betaal hier niet hoor, ik word betaald. Ik heb gelijk gezegd dat ik geen geld ging neertellen om te rijden hier.Als ze iemand zochten die betalend rijder was moesten ze maar iemand anders bellen heb ik hun verteld. Mijn prioriteit blijft de Porsche Supercup. Dit hier is uiteraard mooi meegenomen."

En hoe staan de zaken voor het moment?
"2’07… ik zit daarboven op Kemmel 700 toeren in het rood. Ze hebben dezelfde bak mee als verleden jaar hier is gebruikt zeggen de ingenieurs en toen hadden ze dat euvel niet. Nu, dat kost me makkelijk een seconde per ronde, dus dat ding moet er uit en ze moeten mij een goede bak met andere tandwieltjes er weer in monteren." Jaap Van Lagen, op zoek naar eindelijk een opbeurend resultaat na een jaar met veel tegenslagen. Uiteindelijk besluit hij de dag op een 15de plaats, net achter die andere Nederlander, Van Der Garde, die dit jaar al betere kansen kreeg. Jaap slaat dus niet zo een mal figuur.

Aleshin, Duran en Van Der Garde duelleerden lang om de topplaatsen maar op het einde van de sessie zijn het anderen die met de lauweren gaan lopen : Fairuz Fauzy (foto) topt de tabellen voor Piccione en titelpretendent Albuquerque.

Vanaf zaterdag gaat het om de k

Klik hier en scoor deals voor Kerstmis met een grote korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Kerst 2023Kerst 2023