Wat mogen de F1-teams wel en niet doen tijdens de verplichte ‘zomerstop’?

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

Het is zomerpauze in de Formule 1, voor de rijders en ook voor veel teamleden is het een welgekomen vakantie. Maar tijdens de kleine vier weken tussen de GP van België en de GP van Nederland is er ook een ‘verplichte zomerstop’ die de F1-teams moeten respecteren.

De zomerpauze in de Formule 1 duurt 24 dagen en loopt van maandag 29 juli, de eerste dag na de GP van België, tot 22 augustus, wanneer de eerste oefensessie voor de GP van Nederland van start gaat. Tijdens deze 24 dagen moeten de F1-teams echter ook een verplichte ‘zomerstop’ respecteren waarbij er zo goed als niets mag gebeuren.

De ‘zomersluiting’ van de F1-fabriek vindt idealiter tijdens de middelste 14 dagen van de zomerpauze plaats maar uiteindelijk mogen de teams de exacte periode zelf kiezen. Daarom kan het zijn dat het ene team enkele dagen vroeger haar activiteiten stopzet en daardoor ook iets sneller opnieuw aan de slag kan gaan dan een ander team.

Tijdens de verplichte ‘shut-down’ mogen teams heel wat zaken niet doen. Uiteraard is het ten strengste verboden om in de windtunnel of met CFD te werken. Daarnaast mag er uiteraard ook niet aan de wagens gewerkt worden en mogen er geen onderdelen gefabriceerd worden. Maar het gaat nog veel verder want ook ‘derde partijen’ mogen voor de teams geen werkzaamheden uitvoeren.

Eveneens opmerkelijk is dat de teams zelfs geen vluchten, hotels of allerlei andere faciliteiten en transporten mogen regelen of boeken. Heel wat administratieve taken die betrekking hebben op de GP’s mogen niet gebeuren.

Veel dingen zijn dus verboden maar er zijn ook enkele dingen die de F1-teams wel nog mogen doen. Het normale onderhoud van de gebouwen alsook verbouwingen mogen wel gebeuren. De windtunnel mag wel gebruikt worden voor activiteiten en projecten die niet aan de Formule 1 gelinkt zijn.

De FIA legt de diverse maatregelen op om ervoor te zorgen dat er geen enkel team een voordeel haalt uit de opgelegde ‘shut-down’. Tegelijkertijd zorgt de zomerpauze ervoor dat al het personeel wel degelijk van een welverdiende zomervakantie kan genieten.