Williams-teambaas James Vowles na de felle kritiek: “Ik heb me geëxcuseerd bij Mick Schumacher”

Williams F1 team
Williams F1 team

James Vowles, teambaas bij Williams, heeft meer uitleg gegeven over zijn uitspraak dat Mick Schumacher ‘niet speciaal’ is. Vowles kreeg voor die uitspraak veel kritiek, niet op zijn minst van Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff. Vowles heeft in Monza nu meer uitleg gegeven over de keuze voor Franco Colapinto en hij heeft zich naar eigen zeggen bij Mick Schumacher geëxcuseerd voor zijn uitspraak.

“Hij is een competente rijder, dat weet ik. Hij heeft zijn tijd gehad maar hij heeft sindsdien ongelooflijk werk verricht voor Alpine, voor Mercedes en voor McLaren,” zei Vowles over de keuze voor Colapinto in plaats van Schumacher. “Ik denk dat ze allebei (Colapinto en Schumacher) in een categorie thuishoren van goed maar niet speciaal. Daar moeten we gewoon eerlijk over zijn. Mick is niet speciaal, hij zou gewoon goed zijn.”

Die uitspraken vielen duidelijk niet in goede aarde, vooral bij Toto Wolff die Mick Schumacher de voorbije jaren serieus steunde en hoopt dat Schumacher een tweede kans in de Formule 1 krijgt.

“Ik ken James uiteraard al vele jaren, hij is een strateeg,” aldus Wolff tegenover ‘Sky Sports F1’. “Soms zegt hij de dingen te direct. Hij had dat niet mogen doen.”

“Mick heeft alles gewonnen wat er te winnen valt, van de F4, de F3 en de F2, en hij heeft vervolgens gewerkt in een omgeving met Guenther Steiner, die enorm hard is en dat is waarschijnlijk niet wat hij nodig had om zich als rijder te ontwikkelen.”

“Dat is waarom hij de kans bij Williams verdiende. Wanneer je hem die niet geeft, dan moet je er ook geen commentaar op geven, je moet iedereen gewoon ‘laten leven’. Dat is mijn mening.”

Tegenover Laura Winter en voor F1 TV liet James Vowles weten dat hij zich bij Mick Schumacher heeft geëxcuseerd en hij verduidelijkt ook zijn uitspraken en in het bijzonder wat hij met ‘speciaal’ bedoelde.

“Wat bij me echt in gedachten kwam was het woord speciaal en dat toen ik het over Mick had. En ik wil dat echt verduidelijken,” aldus de Williams-teambaas. “Eerst en vooral, ik ben hier niet om Mick neer te halen. Mick bevindt zich in een team dat wereldkampioen is geworden, zij hebben hem als reserverijder gekozen. En daar is een goede reden voor. Het is omdat hij een ongelooflijk sterke kandidaat is.”

“En het woord speciaal, ik gebruik dat in een context van meervoudige kampioenen zoals Ayrton Senna, ook Lewis. En dat is duidelijk dom om te doen want dat is nu eenmaal de vergelijking.”

“Dit is waar Mick zich bevindt. Hij had een moeilijke periode. Hij heeft een uitzonderlijke vooruitgang geboekt en hij heeft een zeer sterk team rondom hem. Onze beslissing is gebaseerd op het feit dat we onze eigen rijders uit onze academy en onze rijders willen.”

“Ik heb me ook bij Mick geëxcuseerd. Hij vroeg niets, maar het is belangrijk voor mij want hij ligt me nauw aan het hart en dit kwam volledig verkeerd over.”

“Meer dan wat dan ook wou ik dit verduidelijken. Ik twijfel niet aan zijn capaciteiten, maar als Williams zijnde moeten we voor onze eigen academy gaan. Het is logisch wat we doen en beslist hebben.”