Adrian Newey: “Blij met mijn F1-carrière maar ik ben aan het aftellen”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Adrian Newey is misschien wel de grootste ontwerper in de Formule 1 aller tijden en voorlopig heeft hij nog geen plannen om te stoppen maar hij laat weten dat het normaal is dat hij begint af te tellen naar zijn pensioen.

Bij Red Bull waren ze afgelopen weekend in Montreal aan het feest, de overwinning van Max Verstappen was de honderdste voor het team en voor hemzelf was het de eenenveertigste. Daarmee komt hij op gelijke hoogte van Ayrton Senna. 

Het was ontwerper Adrian Newey die samen met Max Verstappen de honneurs op het podium in ontvangst mocht nemen. Horner wilde daarmee Newey in de bloemetjes zetten omdat hij een sleutelfiguur is in de successen van Red Bull Racing. 

Bij ‘Sky F1’ blikte de ondertussen vierenzestigjarige Newey terug op een rijkgevulde carrière in de Formule 1.

“Het is een geweldige reis geweest,” aldus Newey. “Als kind droomde ik er altijd al van om in de techniek en de autosport te werken, dus toen ik mijn eerste baan in de autosport kreeg en mijn eerste salaris verdiende, was dat echt het grote moment, al het andere was een bonus.”

Als hoogtepunten in zijn carrière heeft Newey het over ‘zijn’ eerste overwinning in de F1, toen Nigel Mansell met Williams in 1991 de GP van Mexico op zijn naam schreef. En dan zijn er ook nog de verschillende spannende seizoensfinales.

“Ze zijn natuurlijk allemaal speciaal. Degenen die er natuurlijk uitspringen zijn de eerste in Mexico en dan degenen waar het kampioenschap op het laatste nippertje is beslist.”

“Je kunt stellen dat dit het einde van het kampioenschap is, dus het is natuurlijk die race, Abu Dhabi met Sebastian Vettel tegen Fernando Alonso, 2010 en dan Max tegen Lewis Hamilton, 2021.” 

Newey heeft bij Red Bull nog een contract van onbepaalde duur en hij wil graag verder doen zolang hij nog iets kan bijbrengen, maar hij geeft toe dat hij op een moment gekomen is dat hij onvermijdelijk begint af te tellen naar zijn pensioen.

“Ik heb altijd het geluk gehad om te kunnen doen wat ik graag deed en heb genoten van de job, ik vond het geweldig.”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print