Baanmarshalls hebben hun twijfels over het organiseren van F1-races

Baanmarshall op en rondom een F1-circuit ben je vaak door je passie voor de autosport en de Formule 1. Maar zelfs bij de baanmarshalls is er enige twijfel en onzekerheid over het organiseren van een Britse GP.


Een F1-race op het circuit van Silverstone zou sowieso zonder publiek plaatsvinden. Ook zou iedereen uitgebreid getest worden maar dan nog zijn er heel wat risico’s verbonden aan het organiseren van een F1-race.

Verschillende baanmarshalls stellen zich dan ook vragen bij het eventueel organiseren van een F1-race op het circuit van Silverstone. Ze worden verscheurd door enerzijds hun passie voor de sport en anderzijds de risico’s die er eventueel verbonden zijn aan het organiseren van een F1-race.

“We zijn één grote familie,” aldus Carolyn Doyle, die twee keer baanmarshall was tijdens de Britse GP, tegenover ‘The Guardian’. “We zijn er omdat we van de race houden en omdat we allemaal hetzelfde willen bereiken. Dat maakt het allemaal zo speciaal.”

Keith Bond, de verloofde van Doyle, is al ruim vijftien jaar baanmarshall. Allebei werden ze geselecteerd voor de GP van Groot-Brittannië dit jaar. Toch willen ze allebei maar naar het circuit terugkeren als het absoluut veilig is.

“Voor de lockdown hebben we een paar rally’s gedaan maar vervolgens besloten we om niet meer naar wedstrijden te gaan,” gaat Doyle verder. “We vonden het niet verantwoord om te doen.”

Doyle beseft ook dat ‘social afstand’ houden op een baanpost niet mogelijk is. Daarnaast zijn er naar verluidt zo’n 350 tot 400 baanmarshalls nodig om een Britse GP in goede banen te leiden.

En wat als een rijder crasht? Fysiek contact kan je nier echt vermijden, laat staan dat de rijder moet afgevoerd worden naar een ziekenhuis.

“Ik zou me ongemakkelijk voelen indien een rijder een incident heeft en naar het ziekenhuis overgebracht moet worden,” aldus Doyle. “Zelfs een rijder met slechts een lichte verwonding die medische verzorging nodig heeft is op zo’n moment een onnodige belasting van ons gezondheidssysteem.”
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner