Boete van bijna 1 miljoen euro voor Nelson Piquet na ‘onaangepaste uitspraken’ over Lewis Hamilton door Braziliaanse rechter teruggedraaid

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

In maart van dit jaar raakte bekend dat Nelson Piquet een boete van bijna 1 miljoen euro kreeg voor vermeende racistische uitspraken over Lewis Hamilton. Een hogere rechtbank in Brazilië heeft die boete echter teruggedraaid en Piquet moet dus ‘voorlopig’ niet betalen.

Alles draait rond het uitspreken van het woord ‘neguinho’ en de betekenis van het woord. Daarvan werd aanvankelijk geopperd dat Nelson Piquet het had uitgesproken met een racistische betekenis maar Piquet beweerde steeds dat dit niet het geval was, dat er ook nog andere betekenissen voor het woord zijn.

Volgens Piquet was het niet de bedoeling om de uit het Portugees vertaalde betekenis ‘kleine zwarte man’ te hanteren, dat het niet racistisch bedoeld was, maar dat het woord ook als ‘gast’ of ‘persoon’ wordt gehanteerd. De rechter heeft nu naar de alternatieve betekenissen voor het woord ‘neguinho’ gekeken en heeft die ook aanvaard.

De rechter oordeelde dat het woord inderdaad een racistische of homofobe betekenis kan hebben maar dat het ook een ‘oubollige’ betekenis kan hebben en onbedoeld kan gebruikt zijn geweest. Nelson Piquet moet de eerder opgelegde boete al dan niet ‘voorlopig’ niet betalen.

De advocaten van Nelson Piquet zijn uiteraard erg blij met de beslissing maar het is nu afwachten of de tegenpartijen alsnog in beroep gaan tegen de beslissing en bijkomende acties ondernemen.

Klik hier en scoor deals voor Kerstmis met een grote korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Kerst 2023Kerst 2023