Christian Horner: “Zonder de ‘gratis’ pitstop maakte Max Verstappen kans op de overwinning”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Volgens Red Bull-teambaas Christian Horner had Max Verstappen de GP van Singapore eventueel kunnen winnen als de concurrentie geen ‘gratis’ pitstop had gekregen.

Max Verstappen en Sergio Perez begonnen op de harde bandencompound aan de race en op strategisch vlak probeerden ze zo lang mogelijk door te gaan. In ronde 20 kwam de safety car echter de baan op nadat Logan Sargeant de muur had geraakt. De rijders die op de medium band gestart waren konden daardoor een ‘gratis’ pitstop doen waarbij er veel minder tijd verloren ging. Daar tegenover stond wel dat ze langer op hun setje banden moesten doorgaan.

Bij Red Bull besloten ze op de harde bandencompound door te gaan maar daardoor verloren ze bij de herstart posities. Tegen het einde van de race maakten ze nog plaatsen goed maar onvoldoende om nog aanspraak te maken op de overwinning of een podiumplaats.

“Onze simulaties voorafgaand aan de race gingen uit van een finish rond de zevende plaats,” aldus Horner. “Maar dat is tijdens een standaard race.”

“Ik denk dat als we, ironisch genoeg, een standaard race hadden gehad, dat de strategie met Carlos die vooraan iedereen ophield omwille van de bandenslijtage onder controle te houden, dat Max dan aan het einde van de race zeker had kunnen meedoen.”

“Wanneer je naar de achterstand kijkt, wanneer je ziet wat de delta was in vergelijking met de leiders, wanneer je de delta van de ‘gratis’ pitstops wegneemt, dan doet Max plots mee.”

Max Verstappen finishte uiteindelijk als vijfde, nipt achter Charles Leclerc, en op zo’n 21 seconden van racewinnaar Carlos Sainz.

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner