“De wilde reputatie van Max Verstappen is volledig onterecht”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Max Verstappen heeft de reputatie van geen strobreed toe te geven op de baan en dat heeft hem al meer dan eens in moeilijke situaties gebracht met stewards en zijn collega’s. Adrian Newey vindt het echter onterecht dat Verstappen de reputatie heeft van wild te zijn.

Er bestaat geen twijfel over het feit dat Max Verstappen ongelooflijk getalenteerd is, dat heeft hij al meer dan eens bewezen. Maar soms zijn zijn acties op het randje en dat draait soms uit in zijn eigen nadeel of dat van zijn rivalen. 

Vorig seizoen vocht hij met Lewis Hamilton duels uit op het scherp van de snee. Onder andere in Brazilië dwong hij de zevenvoudige wereldkampioen van de baan en twee weken later in Jeddah gaf hij de Mercedes-rijder een remtest waardoor die achterop hem knalde.

Adrian Newey geeft toe dat sommige acties van Verstappen misschien wat ondeugend of gek zijn maar hij vertelt ook dat de jonge Nederlander als geen ander het maximum uit een auto kan halen.

“Het mooie van Max is dat je altijd weet waar de auto toe in staat is, omdat hij er altijd instapt en hem de nek omdraait”, zei Newey tegenover ‘The Race’.

“Zijn feedback is goed, hij is zich heel bewust van wat de banden doen en hoe ze te beheren. Ik denk dat zijn reputatie van wildheid onterecht is.”

“Waarschijnlijk was wat hij vorig jaar in Brazilië deed een beetje ondeugend. Saudi was dom. Ik denk dat hij gefrustreerd raakte omdat Lewis hem niet inhaalde, maar hij had nog steeds niet op de rem moeten trappen.”

“Maar Silverstone was voor mij een duidelijke professionele overtreding van Hamilton en mensen lijken een kort geheugen te hebben. Ze brandmerken een persoon en het kost tijd om dat te laten gaan.”

“Hij is erg makkelijk om mee te werken, erg open. Je vraagt hem om dingen te doen en hij zal het altijd proberen.”

Newey werkte bij Red Bull met Sebastian Vettel nog met een wereldkampioen samen en hij legt uit dat de twee rijders een andere aanpak hebben.

“Sebastian was zeer, zeer gedetailleerd in zijn analyse na de sessie,” legde Newey uit. “De debriefings gingen een hele tijd door.”

“Seb bleef tot laat in de avond, bekeek de on-board video’s, bekeek de data, praatte met zijn engineer. Dat is wat voor hem werkte, het is geen kritiek. Max is niet zo extreem, hij bevindt zich meer in het midden.”

“Daniel Ricciardo en Max Verstappen zijn vrij vergelijkbaar in termen van feedback en benadering van debriefings,” voegde Newey toe.

“Ze zijn goed omdat ze zich concentreren op de dingen die je moet weten. Als je vragen hebt, gaan ze er graag bij zitten om ze uit te leggen. Erg makkelijk om mee te werken.”

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen