F1-piloten zijn gewaarschuwd: “Laatste sector in Miami zal ze in de fout dwingen”

Miami Grand Prix
Miami Grand Prix

Komend weekend wordt er voor de eerste keer op het nieuwe F1-circuit in Miami gereden. Het circuit werd ontworpen door het Britse Apex Circuit Design en daar waarschuwt men nu al dat de laatste sector een ‘mistake generator’ is, die rijders in de fout zal dwingen.

“Als bedrijf is het ons motto om al de F1-teams, hun wagens, race-engineers en uiteraard ook de rijders uit te dagen,” aldus Apex design engineer Charles Metcalfe.

“We hebben ons dan ook gefocust op de opeenvolging van bochten een verscheidenheid aan bochten van hoge snelheid tot lage snelheid. Om dat te bereiken hebben we heel veel simulatiewerk gedaan waarbij er een grote verscheidenheid was aan bochten die tot verschillende afstellingen bij de wagens zou leiden.”

“Er is van de bochten 4 tot 8 een sectie met zeer snelle bochten en hoge laterale g-krachten waarin de wagens waarschijnlijk problemen zullen ondervinden om in te halen en waarbij het goed uit bocht 8 komen cruciaal zal zijn om een goede rondetijd neer te zetten. Daarop volgen bochten 9 en 10 waarbij je je moeilijk kan inbeelden dat wagens naast elkaar zullen rijden.”

Volgens Clive Bowen, de oprichter van Apex Circuit Design, zal het circuit in Miami een serieuze uitdaging voor de rijders en engineers vormen.

“We wilden ervoor zorgen dat het circuit over een ‘Jekyll and Hyde-persoonlijkheid’ beschikte. Dat er voldoende verschillende secties waren met veranderingen en veel tractie die een zachte afstelling van de wagen vragen en ook enkele supersnelle secties waar je nood hebt aan een stijve afstelling om het beste uit je wagen te halen.”

Volgens Bowen zal echter vooral de laatste sector voor fouten bij de rijders zorgen.

“Wanneer je bocht 14 ingaat dan zie je de apex van bocht 15 niet tot je op de apex van bocht 14 zit, het is wat wij noemen een ‘mistake generator’, de rijders zullen er de kans krijgen om een positie te winnen wanneer iemand te fel erdoor gaat en in de fout gaat.”

Klik hier en scoor deals voor Kerstmis met een grote korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Kerst 2023Kerst 2023