Felipe Massa overweegt rechtszaak om de wereldtitel van Lewis Hamilton in 2008 aan te vechten

Ferrari
Ferrari

Felipe Massa overweegt om de wereldtitel van Lewis Hamilton in 2008 aan te vechten, de Braziliaan moest na een razend spannend slotakkoord in zijn thuisland Brazilië de titel aan Hamilton laten. Die wereldtitel staat na uitspraken van voormalig F1-baas Bernie Ecclestone opnieuw ter discussie.

Het was Bernie Ecclestone die een paar maanden geleden de kat de bel aan bond. De voormalige F1-paus vertelde dat het zogenaamde crashgate-incident in Singapore 2008 de uitslag van het WK had beïnvloed in het nadeel van Felipe Massa.

Nelson Piquet Junior crashte toen opzettelijk in de muur om zo een safety car uit te lokken en dat zorgde ervoor dat zijn teamgenoot Fernando Alonso de race won. Het incident schudde de volgorde in de race danig door elkaar met Felipe Massa die als leider de pits in dook en niet verder dan een dertiende plek kwam en Lewis Hamilton die de derde stek wist te bemachtigen.

Hamilton verliet Singapore als leider in de tussenstand voor het kampioenschap met nog drie races voor de boeg.

Een jaar later kwam alles aan het licht en drong Felipe Massa er bij de FIA op aan om de uitslag van de GP van Singapore 2008 te schrappen. Daar werd echter geen gehoor aan gegeven want er bestond destijds een regel die stelde dat er niets meer aan de uitslag van het WK kon gedaan worden na de FIA-ceremonie.

Maar Massa vindt nu dat er misschien wel genoeg redenen zijn om het onderzoek terug te starten naar aanleiding van een interview van Bernie Ecclestone met ‘F1-Insider’ waarin hij stelt dat de zaak in de doofpot verdween om de sport te beschermen.

“Er is een regel die zegt dat eens een kampioenschap beslist is daar niets meer aan kan veranderd worden eens de rijder zijn trofee heeft gekregen. Zelfs niet als bewezen is dat hij die titel gestolen heeft,” aldus Massa tegenover ‘Motorsport.com.’

“Destijds vertelden de advocaten van Ferrari me over deze regel. We zochten ook andere advocaten op en het antwoord was dat er niets kon gedaan worden. Logischerwijze geloofde ik in die situatie.”

“Maar vijftien jaar later horen we dat de voormalige eigenaar van de sport in 2008 samen met de voorzitter van de FIA er bewust voor gekozen hebben om alles in de doofpot te steken om de sport te beschermen.”

“Het is erg triest dat de uitslag van die wedstrijd geschrapt had moeten worden en ik de titel zou gewonnen hebben. Uiteindelijk ben ik diegene die het meeste verloren heeft door dit resultaat. Dus we gaan er achteraan om dit te begrijpen.”

Massa beseft dat hij een kleine kans op slagen heeft. “Er zijn regels, en er zijn veel dingen die, afhankelijk van het land, je niet na 15 jaar kunt teruggaan om een situatie op te lossen,” zei hij.

“Maar ik ben van plan de situatie te bestuderen, te bestuderen wat de wetten zeggen, en de regels. We moeten een idee hebben van wat mogelijk is.”

“Het zou me nooit om het financiële gaan maar wel om rechtvaardigheid.”

“Ik denk dat als je gestraft bent voor iets dat niet jouw schuld was, en het is het product van een diefstal, een gestolen race, er gerechtigheid moet komen.”

“In feite is de juiste situatie om het resultaat van die race te annuleren. Het is de enige rechtvaardigheid die in een zaak als deze kan worden gedaan.”

“We hebben al andere situaties in de sport gezien, zoals Lance Armstrong, van wie bewezen is dat hij doping heeft gebruikt, en hij verloor alle titels. Wat is het verschil?”

Het wordt moeilijk voor Massa omdat de FIA het enige orgaan is dat de uitslag van de GP van Singapore kan terugdraaien. Het onafhankelijke Hof van Arbitrage voor de Sport heeft geen jurisdictie in deze zaak.