FIA bekent schuld: “Hardware-probleem zorgde voor ‘glitch’ bij einde VSC-periode”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

De FIA heeft toegegeven dat er tijdens de slotfase van de GP van Frankrijk een hardware-probleem waardoor er een vertraging was in de procedures van de virtuele safety car.

Nadat de Chineese Guanyu Zhou in ronde 46 zijn Alfa Romeo F1-bolide aan de kant zette werd er een virtuele safety car opgelegd. Eenmaal de baan vrij was gemaakt volgde een boodschap aan alle teams dat de VSC-periode binnen 10 tot 15 seconden zou eindigen.

Dat is een standaard procedure die in het reglement voorzien is maar door een ‘glitch’ in het systeem volgde niet meteen ‘groen’ waardoor de rijders terug volgas konden gaan. Er werd overgeschakeld naar een backup-systeem waarna er voor de tweede keer een boodschap verscheen dat de VSC-periode zou eindigen.

“Een tweede boodschap die het einde van de VSC-periode aankondigde werd door een hardware-probleem verzonden, daardoor werd automatisch overgeschakeld naar het backup-systeem dat vervolgens functioneerde zoals het moest,” zo luidt het in een statement.

“Dezelfde informatie werd aan alle teams meegedeeld. Het aftellen op de panelen rondom het circuit tot aan de groene vlag is altijd willekeurig.”

De vertraging zorgde wel voor verwarring onder de rijders en teams, iets waarvan George Russell wist te profiteren om Sergio Perez een podiumplaats af te snoepen (Sergio Perez enorm gefrustreerd na verliezen derde plaats: “Ik kreeg foute info over einde VSC-periode”).

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
WonenWonen
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print