FIA past omstreden ‘Max verstappen-regel’ aan

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

De Sporting Code van de FIA is aangepast en bij de laatste aangepaste versie is ook de zogenaamde ‘Verstappen-regel’ aangepast. Door de aanpassing daarvan is het eventueel mogelijk voor Andrea Kimi Antonelli om reeds dit jaar zijn F1-debuut te maken.

Max Verstappen debuteerde op 17-jarige leeftijd in de Formule 1, waarna er heel wat kritiek volgde op het feit dat Verstappen op die jonge leeftijd al in de Formule 1 mocht racen. Verstappen had destijds slechts één jaar ervaring in de single seaters en zou ook te jong geweest zijn.

In een reactie op Max Verstappen zijn F1-debuut en de kritiek die daarop volgde besloot de FIA om de reglementen aan te passen zodat een rijder in de Formule 1 minstens 18 jaar oud moet zijn en ook in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Daarnaast moest de rijder ook 40 superlicentiepunten verzameld hebben om te mogen racen.

Opvallend is dat jaren later de bewuste regel is aangepast. In de meest recente versie van de International Sporting Code die op 11 juni 2024 werd gepubliceerd is er geen vermelding meer van het rijbewijs dat noodzakelijk is. Er is ook een nieuwe regel aan paragraaf 13.1.2 toegevoegd.

“Uitsluitend na goedkeuring door de FIA mag aan een rijder die recent voortdurend heeft bewezen vaardig en volwassen te zijn in single seater-competities een superlicentie worden toegekend en dit vanaf de leeftijd van 17 jaar.”

Er is een vermoeden dat deze aanpassing van het reglement werd gedaan om racetalent Andrea Kimi Antonelli de kans te bieden om al voor de 18-jarige leeftijd zijn debuut in de Formule 1 te maken. Het ziet er naar uit dat Antonelli volgend jaar op 18-jarige leeftijd voor Mercedes in de Formule 1 zal racen maar door de aanpassing van het reglement kan Antonelli eventueel dit seizoen al Logan Sargeant bij Williams vervangen.