FIA-president verandert plots van mening: “Andretti kan beter een ander F1-team kopen”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Mohammed Ben Sulayem liet lange tijd verstaan dat hij en de FIA de kandidatuur van Andretti steunde om als elfde team de F1-startgrid te vervoegen maar plots verandert Ben Sulayem nu van mening. Volgens de FIA-voorzitter kan Andretti maar beter proberen om een ander F1-team te kopen.

Tijdens een interview met ‘Reuters’ vorige week in Monaco liet FIA-voorzitter Mohammed Ben Sulayem weten dat hij nog steeds graag meer teams op de F1-startgrid ziet maar hij zegt nu ook dat ‘kwaliteit’ belangrijker is dan ‘kwantiteit’.

“Ik twijfel er niet aan dat de FOM en Liberty Media graag andere teams zouden zien op voorwaarde dat het autoconstructeurs zijn,” vertelde Ben Sulayem tijdens het raceweekend in Monaco. “Ik zou Andretti Cadillac adviseren om ervoor te gaan en een ander team te kopen in plaats van als elfde team te proberen verschijnen op de grid.”

“Ik heb het gevoel dat sommige teams vernieuwd moeten worden. Wat is beter? Om elf teams te hebben of tien teams die zeer sterk zijn? Ik geloof nog steeds dat we meer teams moeten hebben maar niet zomaar teams. Het moeten de juiste teams zijn.”

“Het draait hem niet rond het aantal, het draait rond kwaliteit.”

Ben Sulayem meent dat er onder de huidige F1-teams enkele zijn die dringend aangepakt moeten worden.

“Zonder namen te noemen, er zijn teams die worstelen … Ze worstelen met performance, zelfs met het management,” aldus de FIA-president. “Het draait hem rond het juiste team hebben, niet het verliezen van de kans of de opportuniteit waarbij sommigen graag General Motors met een power unit in de Formule 1 zien komen.”

“Beeld je de impact in. We hebben drie races in Amerika. We hebben zo’n ongelooflijke fanbasis. We hebben echter geen behoorlijk Amerikaans team.”

“Ik ben zo blij dat we Ford in de F1 zullen krijgen maar beeld je in dat we General Motors zouden hebben en beeld je Amerikaanse rijders in.”

Volgens Ben Sulayem is er nog een belangrijke reden waarom Andretti maar beter een bestaand team overneemt in plaats van als nieuw team de startgrid vervoegt. Als nieuw team is er momenteel sprake van een entree-fee van 200 miljoen dollar die betaald moet worden, een bedrag dat mogelijk tegen 2026 verhoogd wordt naar het duizelingwekkende bedrag van 600 miljoen dollar.

Die vergoeding moet betaald worden om te vermijden dat eender wie zomaar de F1-startgrid vervoegt en het bedrag wordt verdeeld onder de bestaande teams wiens belangen door een extra F1-team op de startgrid eventueel geschaad worden.

“We moeten een balans hebben,” aldus Sulayem. “Is 200 miljoen dollar te weinig? Ik geloof dat 600 miljoen dollar gezien de huidige markt en omstandigheden een correct bedrag is.”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print