“Geen enkele andere rijder kan Max Verstappen evenaren in dezelfde auto”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Als we Red Bull-teambaas Christian Horner mogen geloven presteert Max Verstappen momenteel op zo’n hoog niveau dat geen enkele rijder hem momenteel kan evenaren, zelfs niet met dezelfde auto.

Max Verstappen kende een boerenjaar in 2022. Hoewel het jaar met de nodige technische problemen begon was de Nederlander al vier races voor het einde van het seizoen zeker van de wereldtitel en won hij vijftien van de tweeëntwintig races.

Christian Horner vindt dat zijn rijder op een apart niveau presteert. “Ik denk dat Max op dit moment op een niveau presteert dat niemand, ook niet met hetzelfde materiaal, in staat is om te herhalen wat hij dit jaar gepresteerd heeft.”

Zijn teamgenoot Sergio Perez wist zich niet te verzekeren van de tweede plaats in het kampioenschap, die moest hij laten aan Ferrari-rijder Charles Leclerc. Volgens Christian Horner is Charles Leclerc ook gedurende het jaar de meest consistente tegenstander gebleken van Verstappen.

“Ik moet Charles feliciteren,” aldus Horner. “Hij heeft extreem goed gereden, en hij heeft ook duidelijk pech gehad net zoals onze rijders. Hij is een geweldige rijder om tegen te racen en hij is altijd erg eerlijk, ik ben er bijna zeker van dat ze volgend jaar hard zullen terugvechten.”

Perez wist dit seizoen ook twee races te winnen, de eerste polepositie uit zijn carrière te behalen, en met elf podiumplaatsen bezette hij de derde plaats in de eindstand van het wereldkampioenschap. 

 “Onze beide rijders hebben hun beste seizoen ooit in de Formule 1 gehad,” zei hij. “Max is dit jaar echt uitstekend geweest hij heeft een nieuwe stap gezet na die kampioenschapwinst van twaalf maanden geleden en om te bedenken dat hij vijftien grands prix en twee sprintraces heeft gewonnen is ongelooflijk. Toen ik begon waren er maar zeventien races.”

“Als team hebben we zeventien grands prix gewonnen, vijf één-twee finishes, eerste en derde in het rijderskampioenschap, wereldkampioen bij de constructeurs, ik denk 750 punten in het constructeurskampioenschap, we hebben al onze eigen records en Formule 1-records gebroken. Natuurlijk waren er wat ups en downs in het seizoen, maar als je het als geheel bekijkt, is het een uitstekend jaar geweest voor het team.”