Geldschieter begint rechtszaak en eist 50 procent van salaris Nyck de Vries: “We verschillen duidelijk van mening of hij in 2022 F1-piloot was”

Williams F1 team
Williams F1 team

Nyck de Vries zal zich tegenover de rechter moeten verdedigen over een dispuut met een geldschieter. Die eist immers een aanzienlijke financiële tegenprestatie nadat Nyck de Vries vorig jaar tijdens de GP van Italië mocht racen in een F1-bolide.

In 2018 zou Nyck de Vries een overeenkomst gesloten hebben met Jeroen Schothorst, een Nederlandse vastgoedmiljonair. Die leende Nyck de Vries een bedrag van 250 000 euro, een bedrag dat Nyck de Vries destijds nodig had om zijn budget voor het F2-seizoen rond te krijgen.

Als tegenprestatie voor de 250 000 euro vroeg Jeroen Schothorst een jaarlijkse rente van 3 procent. Daar bovenop zou Nyck de Vries ook 50 procent van zijn F1-inkomsten afstaan aan Schothorst. Volgens de overeenkomst zou Nyck de Vries de 250 000 euro eind 2022 niet moeten terugbetalen als hij geen F1-zitje had.

Nyck de Vries mocht tijdens de GP van Italië echter invallen voor Alex Albon en Jeroen Schothorst eist nu dus waar hij volgens hem recht op heeft. Nyck de Vries is echter van mening dat zijn rol als ’test- en reserverijder’ niet gelijk staat aan ‘het hebben van een F1-zitje’. Jeroen Schothorst is het daar duidelijk niet mee eens en stapt daarom naar de rechtbank.

“Laat ik vooropstellen dat ik het fantastisch vind voor Nyck dat hij succesvol is geworden als Formule 1-coureur en dat er in augustus twee Nederlandse coureurs aan de start staan van de Dutch Grand Prix,” aldus Schothorst tegenover ‘De Telegraaf’.

“We hebben in de carrière van De Vries geïnvesteerd op een cruciaal moment en toen niemand anders dat meer wilde doen. We verschillen nu van mening over de uitleg van de overeenkomst die we destijds met elkaar zijn aangegaan. Dat soort dingen gebeurt en daardoor ontkomen we er helaas niet aan om de zaak aan de rechter voor te leggen.”

“We hadden het liever anders gezien, maar dat neemt niet weg dat ik als autosportfan Nyck al het mogelijke succes wens in het vervolg van zijn carrière,” besluit Schothorst.

De rechtszaak staat gepland op 3 februari. Voor Nyck de Vries zal het op financieel vlak cruciaal worden om de rechtszaak te winnen, anders moet hij 50 procent van de inkomsten die hij bij AlphaTauri verdient afstaan.