GP Duitsland: Raceverslag

We zagen vandaag een spannende Grote Prijs van Duitsland met heel wat inhaalmanoeuvres. Toch kon polesitter Hamilton ook de overwinning pakken.

De race begon goed voor de jonge Brit, er ontstond meteen een grote voorsprong op Massa. Kovalainen die derde lag kon op zijn beurt het tempo van de Braziliaan niet aan.

Achter de top drie bevond Robert Kubica zich. De Pool maakte bij de start enkele plaatsen goed ten nadele van Raikkonen, Alonso en Trulli. De grote verliezer bij de start was David Coulthard die heel wat plaatsen verloor.

In ronde achttien was het dan tijd voor de eerste pitstop van de leider. Hij heeft opdat moment een grote voorsprong op Felipe Massa. De Braziliaan komt twee rondes later binnen.

Na de eerste reeks pitstops is Hamilton nog steeds makkelijk leider met een voorsprong van bijna tien seconden op Felipe Massa. Raikkonen wint iets verder naar achter ook een positie. Heidfeld en Glock hebben nog niet gepit en zitten op de plaatsen drie en vijf. Heidfeld pit in ronde zevenentwintig, Glock wacht nog twee rondjes langer en rijdt daardoor even op de derde plaats.

Na een mooie eerste stint slaat even later het noodlot toe voor Timo Glock. ZÂ’n linkerachter wiel komt los in de laatste bocht van het circuit. De Toyota wordt onbestuurbaar en knalt met hoge snelheid op de pitmuur. Door de vele brokstukken op de baan besluit de raceleiding een safety car uit te sturen.

Na een ronde of twee wordt de pitlane open verklaart en komt zowat iedereen de pits in. Enkel Hamilton, Heidfeld, Piquet en Button blijven buiten. Piquet lijkt op weg naar een gouden zaak want hij bezocht de Renault pits vlak voor de safety car uitreed.

In de pits wordt ook een heftig duel uitgevochten. Alonso wordt vlak bij de uitgang voorbij gestoken door Vettel. Raikkonen verliest heel wat tijd omdat Massa nog niet klaar is en valt zo heel wat plaatsen terug. Mark Webber lijkt een probleem te hebben met zÂ’n motor en geeft op in ronde 41.

Een ronde later komt de safety car binnen en Lewis Hamilton vliegt er meteen weer vandoor. De Mclaren-rijder moet zijn voorsprong zien uit te bouwen want hij moet nog een pitstop maken.

Raikkonen begint aan een inhaalrace en gaat enkele rijders voorbij richting de zevende plaats. Barrichello raakt minder makkelijk voorbij Coulthard. De twee oudjes van het pak raken elkaar en even later moet Barrichello opgeven.

In ronde vijftig is het dan eindelijk de beurt aan Lewis Hamilton om de pits te bezoeken. Hij komt buiten achter zÂ’n teamgenoot Kovalainen en het is een kwestie van tijd voor Hamilton, al dan niet dankzij een teamorder, voorbij Kovalainen mag.

Drie ronde na Hamilton komt Heidfeld binnen en Nelson Piquet neemt de leiding over. Hamilton is ondertussen al aan het jagen op Massa en komt snel dichterbij.

Bij zÂ’n eerste inhaalpoging is het al zover, Hamilton gaat makkelijk voorbij Massa en ook diens tegenaanval wordt makkelijk gepareerd.

Hamilton wil nu natuurlijk ook nog de overwinning en op dezelfde plaats waar hij Massa kon passeren, gaat hij in ronde zestig ook makkelijk voorbij Piquet.

Vanaf dan rijdt Hamilton op zÂ’n gemakje naar de overwinning terwijl Massa nog moet strijden met Heidfeld om de derde plaats. De Braziliaan houdt uiteindelijk nog redelijk makkelijk stand.

Hamilton komt als eerste aan de finish voor Nelson Piquet en Felipe Massa.