GP Europa: Raceverslag

De eerste Grote Prijs op het circuit van Valencia baarde aan muis. Vele fans verwachtten een spectaculaire wedstrijd maar die kwam er niet.

Felipe Massa en Lewis Hamilton vertrokken van op de eerste rij en gingen ook als eerste en tweede de eerste bocht in. Wereldkampioen Kimi Raikkonen vertrok als vierde en moest meteen een plaats afstaan aan Heikki Kovalainen, die vijfde was gestart.

Grootste slachtoffer van de start werd plaatselijke held Fernando Alonso. Hij werd na een paar bochten aangetikt door de Williams van Kazuki Nakajima. Beide heren kwamen de pits in maar voor Alonso kon geen hulp meer baten, de achtervleugel bleek niet meer te herstellen en de Spanjaard moest opgeven.

Na drie ronde is de volgorde binnen de punten als volgt: Massa, Hamilton, Kubica, Kovalainen, Raikkonen, Vettel, Trulli en Rosberg.

In ronde vijf zien we dan zowat het enige inhaalmanoeuvre van de dag, Coulthard gaat voorbij Piquet. Twee ronde later probeert Coulthard Fisichella in te halen maar de Schot raakt de Force India, echter zonder veel erg. Vooraan rijdt Massa stukje bij beetje weg van Hamilton, Kubica en de rest volgen al op een grotere achterstand.

Tot de eerste pitstops blijft de situatie redelijk stabiel. Massa komt binnen in ronde vijftien en komt buiten tussen Raikkonen en Kovalainen. Twee ronden later is Hamilton aan de beurt maar hij kan Massa niet voorbij gaan. Raikkonen komt binnen in ronde zeventien, Kovalainen nog twee ronde later. Raikkonen komt na zÂ’n pitstop achter Timo Glock te zitten die maar één stop zal maken tijdens de race.

Het is dan weer een hele tijd wachten tot er nog eens iets gebeurd. In ronde 37 komt Massa binnen, het is een goede pitstop maar bij het verlaten van de garageplaats rijdt Massa bijna tegen Sutil aan. De raceleiding laat weten dat het incident onderzocht wordt en Massa dus mogelijk nog bestraft wordt na afloop van de race. Twee ronde later is Hamilton opnieuw aan de beurt, hij komt alweer buiten achter de Ferrari.

Iets verder naar achter is Raikkonen dicht bij Kovalainen gekomen. In ronde 44 komen ze tegelijk binnen in de pits. In al zÂ’n enthousiasme lijkt Raikkonen iets te snel te vertrekken, hij trekt de benzineslang en een monteur mee en verliest een plaats aan Jarno Trulli. De Ferrari monteur wordt afgevoerd naar het ziekenhuis.

Enkele ronde later slaat het noodlot nogmaals toe voor Ferrari, Kimi Raikkonen blaast zÂ’n motor op en moet opgeven. Een klap in het gezicht voor de Fin die het wereldtitel nu bijna mag vergeten.

Van dan af gebeurt er helemaal niets meer vooraan. Massa rijdt rustig naar de overwinning, achter hem finishen Hamilton en Kubica op twee en drie. Kovalainen wordt vierde voor Trulli, Vettel, Glock en Rosberg die het laatste punt meepakt. Of Massa de overwinning mag behouden vernemen we later vanmiddag.

Bestel als eerste jouw exemplaar van de nieuwe F1-game F1 22 !
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Pre-Zomer Pre-Zomer
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Pre-Zomer Pre-Zomer