GP Groot-Brittannië: Kovalainen verovert eerste pole

Met nog 5 minuten te gaan in de eerste kwalificatiesessie begon het licht te regenen boven Silverstone. Alle piloten doken de pitbox in en wachtten af of het circuit zou drogen. Op het einde van de sessie kwamen Bourdais, Fisichella en Button nog buiten voor een ultieme poging op slicks. Fisico ging hierbij van de baan. Button kon zijn tijd niet verbeteren en bleef zo steken in Q3. Sébastien Bourdais had het in het begin van de sessie moeilijk maar in zijn laatste poging, na de regen, versierde hij wel een zesde tijd. Ploegmaat Vettel had eerder al de derde tijd neergezet, achter Kovalainen en Hamilton. Ook de Red Bulls deden het goed op het Britse asfalt.
Beide HondaÂ’s waren echter op de sukkel. Ze konden niet doorstoten, net als Fisico en Sutil met Force India. Ook Rosberg, die met de afstelling van zijn bolide sukkelde, mocht niet naar Q2.

De ToyotaÂ’s die in Frankrijk in zeer goede doen waren, deden het hier ook niet slecht. Al haalden ze nu wel maar Q2. Ook Bourdais, Coulthard en Nakajima strandden in Q2. Het Williams-team is blijkbaar niet in beste doen tijdens hun thuis-GP en zal moeten aanklampen.

Bij zijn eerste poging in Q3 ging Hamilton vlak na Priory van de baan. In de plaats van dan direct te pitten, ging de Brit echter nog een ronde door. Er was marge genoeg ingerekend om die ronde nog te kunnen afleggen. Zijn ploegmaat Heikki Kovalainen zette dan als eerste een snelste tijd neer, die lang standhield.
Het leek er niet op dat Mark Webber en Sebastian Vettel een snelle tijd zouden neerzetten in Q3. Maar uit het niets kwam dan een P1 voor Webber en P8 voor Vettel. De vreugde was van korte duur voor de Australiër. Kovalainen ging in zijn laatste poging nog een halve seconde sneller dan Webber en nam de pole.
BMWÂ’s Kubica sukkelde al een tijd met problemen en uiteindelijk slaagde het team er niet in om hem nog een snelle ronde te laten afleggen in Q3. P10 dus voor de Pool. Felipe Massa had ook problemen en zette de traagste tijd van de top 10 neer, wat hem de negende plaats opleverde. Kimi Raïkkönen kon niet beter doen dan een derde tijd. Positief is wel dat hij voor Hamilton zal starten, die de vierde tijd neerzette. Heidfeld, Alonso en Piquet zullen respectievelijk van plaatsen 5, 6 en 7 starten.

Bestel als eerste jouw exemplaar van de nieuwe F1-game F1 22 !
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Pre-Zomer Pre-Zomer
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Pre-Zomer Pre-Zomer