GP van Maleisië: kwalificatieverslag

In de laatste minuten van de kwalificatie snoepte Felipe Massa de pole af van Fernando Alonso, die in de derde sessie lang de voorlopige pole in handen had. Alonso was uiteindelijk drie tienden trager, voor Raikkonen en Hamilton.

Barrichello had net als in Australië problemen en kon lange tijd geen tijd neerzetten in de kwalificatie. De Braziliaan kon er uiteindelijk nog een 19de tijd uithalen. Bij Spyker was men opnieuw de traagste in de eerste kwalificatiesessie. Alex Wurz, die er ook uitging, zat op het einde van de sessie vast in een versnelling en kon zijn tijd niet meer verbeteren. Davidson verging het deze keer minder goed met zijn Super Aguri. Het circuit van Sepang lijkt de Super Aguri’s niet zo goed te liggen. Scott Speed kon ook niet doorstoten naar de tweede sessie.

De teams meenden dat het wel eens zou kunnen gaan regenen. Iedereen haastte zich bij de start van Q2 naar buiten om toch maar een tijd neer te zetten op een droog circuit. Ze hadden het echter bij het verkeerde einde deze keer. Uit de bewolkte hemel viel geen druppel tijdens de kwalificatie. Uit de oefensessies en de eerste kwalificatiesessie bleek al dat het bij Renault niet goed ging. Als 11ste (Kovalainen) en 12de (Fisichella) gingen ze eruit. Honda verging het niet beter als in Australië. Ook Button kon geen goede prestatie neerzetten. Nog erger, Sato staat met een klantenversie van de Honda voor de twee officiële Honda’s. Liuzzi en Coulthard konden zich ook niet kwalificeren voor de laatste sessie.

In de laatste sessie leek het erop dat Alonso zonder veel problemen zijn eerste pole bij Mclaren zou bemachtigen. De eindsprint van de Ferrari’s deed hem de das om. Felipe Massa kon met een kanontijd Alonso kloppen voor de pole. Ondanks dat Raikkonen zich in de laatste stint nog verbeterde, kwam hij iets meer dan 1 tiende tekort om de wereldkampioen te verslaan. Hamilton moest de hele tijd toezien op dit vechtend trio. Hij kon geen chrono neerzetten die in de buurt kwam. Toch haalde hij nog een vierde tijd. BMW was ook weer van de partij met een vijfde en zevende startpostie voor respectievelijk Heidfeld en Kubica. Tussen hen staat Rosberg gesandwicht, die Willams rechthield. Toyota bemachtigde posities 8 en 9. De top tien werd afgesloten door Mark Webber.

Klik hier en scoor deals voor Kerstmis met een grote korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Kerst 2023Kerst 2023