Honda: “Geen bezwaar tegen een nieuwe samenwerking met Fernando Alonso”

Aston Martin F1 team
Aston Martin F1 team

Honda heeft laten weten dat het geen problemen zou hebben om opnieuw met Fernando Alonso samen te werken, dit ondanks de strubbelingen uit het verleden.

Woensdag kwam Honda met het nieuws dat het vanaf 2026 voor vijf seizoenen motoren zou gaan leveren aan Aston Martin. Mooi nieuws voor het team uit Silverstone maar de vorige samenwerking tussen Honda en hun rijder Fernando Alonso liep, voorzichtig uitgedrukt, de vorige keer niet van een leien dakje.

Alonso was in 2015 aan de slag bij McLaren toen Honda, na jaren afwezigheid een comeback in de F1 maakte. Maar de samenwerking tussen de formatie uit Woking en Honda startte dramatisch en Alonso spaarde de Japanners niet in de pers en in zijn boodschappen over de boordradio. Bij de thuisrace van Honda in Suzuka riep hij over de boordradio dat hij een GP2-motor had. 

Hoewel Alonso later liet weten dat hij spijt had van die uitspraken, waren ze bij Honda niet onder de indruk van zijn verontschuldigingen. Maar ondertussen zijn we weer een aantal jaren verder en is het helemaal niet zeker dat Alonso in 2026 nog op de grid zal staan, hij is dan immers 45. Honda zou echter geen bezwaar hebben tegen een nieuwe samenwerking met Alonso.

“Als we weer met Alonso gaan samenwerken als onze rijder, hebben we er geen enkel bezwaar tegen dat hij gaat rijden”, aldus Koji Watanabe, president van Honda Racing Corporation.

Martin Whitmarsh, CEO van Aston Martin Performance Technologies, laat ook weten dat de aanwezigheid van Fernando Alonso nooit een probleem geweest is tijdens de onderhandelingen.

“Nee, dat was het niet,” zei hij. “Het is duidelijk dat Fernando het geweldig doet in het team, en we zijn blij dat hij deel uitmaakt van ons team. Hij levert een geweldige bijdrage, zowel op als naast de baan.”

“Uiteraard heb ik een tijdje geleden met Fernando gesproken over de richting die we wilden inslaan. Hij is een zeer intelligent persoon.”

“Ik weet zeker dat iedereen refereert aan enkele opmerkingen die ooit gemaakt zijn, waarschijnlijk in het heetst van de strijd, die voor sommigen nogal memorabel waren, denk ik. Maar ik denk dat hij begrijpt en respecteert waar Honda mee bezig is.”

“We moeten hem een auto geven waarmee hij consequent races kan winnen,” voegde de Brit eraan toe. “We hebben dit jaar een redelijke stap vooruit gezet maar we zijn nog niet waar we moeten zijn.

“We blijven het team en de faciliteiten ontwikkelen en we zullen sterker worden. En we zullen voor 2026 zeker een discussie hebben over Fernando, waar Fernando staat en wat zijn toekomst is.

“Ik hoop dat hij er nog een aantal jaren zal zijn en het zal geweldig zijn als hij zo fit en competitief is als nu. Dan zou het fantastisch zijn om hem ook in 2026 in de auto te hebben.”