Lewis Hamilton ontsnapt aan bestraffing voor inhalen onder rode vlag

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

Na afloop van de derde oefensessie voerden de stewards een onderzoek naar Lewis Hamilton voor het inhalen onder rode vlag. Uiteindelijk besloten de stewards echter om Hamilton geen bestraffing op te leggen.

Hamilton haalde Lando Norris in op ongeveer hetzelfde moment als het bovenhalen van de rode vlag. Daarna volgde ook nog het inhalen van Kevin Magnussen, wat duidelijk onder rode vlag gebeurde. Toch krijgt Hamilton geen bestraffing, de stewards verwezen in hun verdict onder andere naar een precedent waarbij Max Verstappen vorig jaar tijdens een oefensessie voor de GP van Nederland eveneens niet werd bestraft voor het inhalen van Lance Stroll onder rode vlag.

De stewards bekeken de videobeelden en bestudeerden ook de telemetriegegevens, waarna er ook een gesprek met Hamilton was. Volgens de stewards vond er overduidelijk een inhaalmanoeuvre plaats onder rode vlag maar deed Hamilton al het mogelijke eraan om zo snel mogelijk te reageren en dit op een zo veilig mogelijke manier.

“De rijder van wagen 44 zei dat hij zich op een snelle ronde bevond, hij zag het rode licht en ging onmiddellijk volledig van het gas en remde terwijl hij in zijn achteruitkijkspiegels keek om te zien of er kort achter hem andere wagens reden. Terwijl hij dat deed ging hij voorbij aan wagen nummer 20,” zo luidt het in een mededing van de stewards.

Uit de telemetriegegevens bleek ook dat Hamilton aanzienlijk snelheid minderde maar dat hij ook vlak voor de rode vlag twee keer zo snel reed als Kevin Magnussen.

“We besluiten dat de rijder van wagen nummer 44 al het mogelijke heeft gedaan om te voldoen aan de regels en dat hij onmiddellijk snelheid minderde op een veilige manier en dit zo snel als mogelijk was van zodra het rode licht werd getoond.”

“Ondanks dat hij technisch gezien een inbreuk deed op het reglement kon hij niet vermijden dat hij wagen nummer 20 zou inhalen. Daarom wordt er geen straf opgelegd.”