Lewis Hamilton: “Op een bepaald moment flitste mijn hele leven voorbij”

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

Lewis Hamilton beleefde tijdens zijn lange carrière in de Formule 1 al verschillende memorabele momenten maar een bepaald moment staat in zijn geheugen gegrift. 

Het palmares van Hamilton spreekt voor zich, in zestien jaar Formule 1 won de Brit 103 races, zeven wereldtitels en vocht hij ontelbare duels uit met verschillende concurrenten. Hij schopte het van arme jongen uit Stevenage tot een van de meest bejubelde sportmannen ooit, Hamilton heeft het allemaal meegemaakt.

Maar van alle momenten is de overwinning tijdens de GP van Turkije in 2020 het meest memorabele omdat hij daar zijn zevende wereldtitel veroverde en hij op gelijke hoogte kwam met Michael Schumacher. 

“Eerlijk gezegd flitste toen mijn hele leven voorbij,” aldus Hamilton in de podcast van ‘Jay Shetty’.

“Tijdens die laatste ronde in Turkije flitste mijn hele leven, alle moeilijkheden, je afvragen of het gaat lukken of niet, al die twijfels, al die angsten, aan mijn ogen voorbij.

“Ik kwam over de streep en had iets van: ‘Ik heb het gedaan’ en ik wil dat alle kinderen weten dat ze het ook kunnen. Dus dat probeer ik elke dag, ik probeer de kinderen aan te moedigen.”

Vorig jaar liep het heel wat minder voor Mercedes en Lewis Hamilton. Voor het eerst in zestien seizoenen in de Formule 1 sloot Hamilton het seizoen af zonder een overwinning. Maar er zijn tekenen van hoop want George Russell wist tijdens de slotfase van het seizoen voor Mercedes de GP van Brazilië te winnen.

Lewis Hamilton heeft er alle vertrouwen in dat zijn team sterk genoeg is om de situatie om te keren maar ondanks alle successen die hij behaald heeft twijfelt hij nog altijd aan zichzelf. 

“Er zijn dagen dat ik denk dat ik niet goed genoeg ben,” aldus Hamilton. “Mensen kunnen dan wel zeggen: ‘Maar je hebt zeven wereldtitels.’ Maar toch zijn er dagen dat ik denk: “Heb je het nog, kan je nog altijd de beste zijn? Dat is een gesprek dat ik dikwijls met mezelf voer.”

Een belangrijke factor om hem op het juiste spoor te houden is volgens Lewis Hamilton ook zijn vader Anthony.

“Maar mijn vader is er ook nog,” gaat Hamilton verder. “Soms zeg ik dingen die misschien niet altijd even positief zijn. Dan is hij er steeds om te bevestigen dat ik het onder controle heb en dat ik in mezelf moet geloven.”

“Het is zo belangrijk om voor mensen om dat soort mensen om je heen te hebben. Ik steun mezelf, ik omring me ook met andere positieve mensen.”

“Volgens mij is het ieders job om iedereen op te peppen. Ik wil dat iedereen om me heen wint en de beste versie van zichzelf wordt.”