“Max Verstappen is ‘volwassen’ geworden, daardoor werd hij wereldkampioen”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Red Bull Motorsport-adviseur Dr. Helmut Marko vindt dat Max Verstappen als F1-piloot heel snel volwassen is geworden. Mede daardoor won Verstappen volgens hem ook vorig jaar zijn eerste F1-titel.

Het valt niet te ontkennen dat Jos Verstappen, zelf F1-rijder tussen 1994 en 2003, zijn zoon Max de kneepjes van het vak leerde. Dr. Helmut Marko stelt ook dat de 24-jarige Nederlander al snel zelf heeft verder gebouwd op de lessen van zijn vader en tegenwoordig zelf zijn mannetje kan staan. 

“Max is duidelijk volwassener geworden,” vertelde Marko in een recent interview aan het Oostenrijkse tijdschrift Autorevue. “Dit proces van volwassenheid was niet altijd zo zichtbaar aan de buitenkant, maar hij heeft heel snel het hoogste niveau bereikt.”

“Je mag niet vergeten dat hij nog steeds maar 24 is. Hij is super getraind en gevormd door zijn vader. De relatie is nog steeds heel hecht, maar Max heeft tegenwoordig zijn eigen mening.”

Vroeger stond Max Verstappen nogal bekend als een heethoofd die de de controle dreigt te verliezen als het niet loopt zoal hij het wilde maar die dagen liggen volgens Marko achter hem.

“Verstappen heeft bijna foutloos gereden, is op alle gebieden verbeterd en is niet meer onstuimig”, aldus Marko. “In het verleden wilde hij het liefst alles in de eerste ronde doen.”

“Als er iets niet goed ging in de voorbereiding dan ontplofte hij altijd. Vandaag blijft hij kalm. We hadden een paar technische problemen, maar nu ziet hij gewoon het hele plaatje.”

Toch kreeg de wereldkampioen vorig jaar ook nog kritiek te verduren omdat hij te roekeloos zou zijn als het op een rechtstreeks duel aankwam met zijn rivaal voor de wereldtitel Lewis Hamilton. Volgens Marko was dat niet anders met andere groten uit de sport zoals Michael Schumacher of Ayrton Senna.

“Er is niets anders dan ‘ik wil winnen en ik zal er alles voor doen’,” zei Marko over zulke uitzonderlijke racetalenten. “Ze groeien verder dan normaal onbestaande mogelijkheden.”

Maar soms kan die do-or-die-houding averechts werken, zoals gebeurde tijdens de kwalificatie in Saoedi-Arabië, waar Verstappen in de laatste bocht crashte door over de limiet te gaan.”

“Tot dat moment was hij sensationeel snel. Hij reed met de auto zo over de limiet dat het zelfs visueel zichtbaar was.”

Vader Jos Verstappen is het eens met Marko. “Met al die jaren die we samen hebben doorgebracht, zit het nu in hem, hij weet hoe het moet,” vertelde Jos in december aan de media.

“Als ik naar hem kijk, is hij zoveel volwassener dan ik was op zijn leeftijd. Wat zou ik hem nog meer kunnen leren? Ik denk niet dat ik hem nu nog iets te leren heb.”

“Ik blijf echt op de achtergrond. Ik praat met de engineer van Max omdat ik de Grands Prix echt leuk vind, maar het is heel kort. Ik ben blij dat ik er niet meer bij betrokken ben, en dat wil ik ook niet.”

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner