Max Verstappen: “Salarisplafond voor rijders? Wij zorgen voor de show en riskeren ons leven”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Max Verstappen vindt de introductie van een salarisplafond voor de rijders helemaal verkeerd, zeker gezien de gezonde status waarin de sport zich op dit moment bevindt.

Het budgetplafond voor de salarissen van de rijders is al lang voer voor discussie en een bedrag dat dikwijls vermeldt wordt is dertig miljoen dollar voor twee rijders. Het is sowieso een complexe materie omdat er uiteraard rekening moet gehouden worden met lopende contracten. Max Verstappen vindt het niet logisch dat nu de sport rendabel geworden is er zou bespaard worden op de rijders.

“Het is ook allemaal nog een beetje vaag, toch?” aldus Verstappen in Bakoe. “Ik denk dat niemand echt weet waar het heen zal gaan.”

“Maar volgens mij is het helemaal verkeerd, want ik denk dat de F1 op dit moment steeds populairder wordt en dat iedereen steeds meer geld verdient, ook de teams en de FOM. Iedereen profiteert.”

“Dus waarom zouden de rijders met hun IP-rechten enzovoort worden afgetopt, de mensen die eigenlijk de show brengen en hun leven op het spel zetten? Want dat doen we, uiteindelijk. Dus voor mij is het helemaal verkeerd.”

Verstappen haalt ook het probleem aan voor het opkomend talent dat veel moet investeren en dat door het budgetplafond veel minder in ruil zal krijgen. Dat is ook iets wat Lewis Hamilton in het verleden al eens aangehaald heeft.

“In alle junior categorieën, als je ziet hoeveel van die rijders een sponsor hebben, of een geldschieter, die uiteindelijk een bepaald percentage van hun inkomsten in mogelijk F1 of wat dan ook zal hebben. Ik dat dit zich heel erg gaat beperken, omdat ze nooit hun rendement op hun geld zullen krijgen.” 

“Als je een plafond krijgt, zal het alle junior categorieën ook pijn doen. En ik denk niet dat je dat zou willen.”

De manager van Max Verstappen, Raymond Vermeulen, verbloemt het niet en noemt een budgetplafond voor de rijders idioot omdat het juist de rijders zijn die de waarde van een team bepalen.

“Ze profiteren daarvan,” aldus Vermeulen. “Het zou vreemd zijn als je enkel het verdienmodel van de rijders zou aanpakken.”

Lando Norris sluit zich ook aan bij Verstappen en stelt dat een budgetplafond nadelig zal uitdraaien voor het jonge talent.

“Ik denk dat wat hij zei juist is,” zei Norris. “En vooral met de investeringen in jonge rijders. Het is al moeilijk genoeg om überhaupt in de F1 te komen.”

“Dus zodra je de steun hebt, of je hebt een investeerder als rijder, dan willen ze natuurlijk op een gegeven moment hun geld terug, en dat moet je doen.”

“En als er een plafond komt is het veel moeilijker of zal het mensen veel minder interesseren om ooit te investeren in jonge rijders en te investeren in mensen die kansen hebben om überhaupt in de F1 te komen. Dus ik denk dat dat een van de belangrijkste punten is.”

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
WonenWonen
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print